Opłata za odejście z klubu strzeleckiego

• Autor wątku Autor wątku michal7187
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal7187

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,
Chciałbym się zapytać Państwa czy klub strzelecki ma prawo do żądania opłaty, gdybym chciał od niego odejść i przejść do innego ?

Mam pozwolenie na broń do celów sportowych i chciałbym zmienić klub na inny z mniejszymi opłatami.
Niestety w regulaminie klubu jest poniższy punkt:

"Przejście do innego Klubu lub stowarzyszenia strzeleckiego może nastąpić po okresie 4 lat od daty uzyskania pozwolenia na broń sportową lub po pokryciu kosztów szkolenia w wysokości czterokrotnej składki członkowskiej do Klubu".

Nie jestem przekonany, czy taki punkt jest legalny ?

michal7187 napisał:
Nie jestem przekonany, czy taki punkt jest legalny ?
Zwykła "lojalnośćówka", bardzo często praktykowana. Skąd powyższe wątpliwości ?

Kanas napisał:
Zwykła "lojalnośćówka", bardzo często praktykowana. Skąd powyższe wątpliwości ?

Dzień dobry,
Mam wątpliwości, czy tak duża kwota jest zasadna i nie narusza interesów stron. Nie znam innego klubu strzeleckiego, który miałby takie postanowienie w swoim regulaminie.

Dodatkowo (nie wiem czy to ma jednak tutaj znaczenie) w regulaminie PZSS (Polski Związek Strzelectwa Sportowego) jest zapis o przeniesieniu zawodnika do innego klubu i w nim to inny klub w razie czego płaci, ale też za zawodnika od odpowiedniego wysokiej klasy. Ja takiej klasy nie mam.

Jaki jest koszt składki członkowskiej ?
Jaki jest koszt szkolenia w całości uwzględniając najem strzelnicy, broni, zakup amunicji, trenera itd ?

Roczna składka = 360 PLN

Jeśli chodzi o koszt szkolenia, to nie było jako takiego osobno. Po prostu płaciłem składki członkowskie i wpłaciłem wpisowe. Obecnie 400 PLN (może było mniej jak ja przystępowałem).
Do tego dochodziły tylko kosztu zakupu amunicji po cenach klubowych ~ jakieś 2x ceny normalnej dla posiadacza broni.

Gdyby była to roczny okres, to nie widziałbym problemu, ale aż 4 lata wydają się zdecydowanie za dużą ilością czasu i ciężko jest mi to uzasadnić.

Instruktor, strzelnica, kosztuje, do tego obniżona cena za amunicję. Cóż można napisać, należało zastanowić się przed, nie po fakcie.

Dzień dobry,
Dziękuję za opinie - no cóż chyba tam zostanę dalej i będę płacił składkę.
Jest jeszcze jedno wyjście, czyli przejście wyłącznie na pozwolenie kolekcjonerskie (też mam), ale wtedy straciłbym prawo do noszenia broni przy sobie.

Powrót