Opłata za poznanie cennika.

• Autor wątku Autor wątku duo2121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

duo2121

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam, chciałem skorzystać z usługi firmy mediacyjnej ale najpierw chciałem poznać jakie są opłaty itp. i wysłałem do nich list z pytaniem i dostałem taką oto odpowiedź: ... w celu uzyskania informacji o cenie zapraszamy do kancelarii jeśli skorzysta Pan z naszych usług to spotkanie będzie bezpłatne, natomiast jeśli nie będzie podpisanej umowy to należy zapłacić 60 zł.

Czy zgodne z prawem jest, żądanie opłaty tu 60 zł za poznanie cennika usługi?

W ten sposób to Ja też mogę tak zarabiać przedstawiając ofertę z opłatą kosmosu i pobierać po 60 zł za pokazanie cennika.

duo2121 napisał:
W ten sposób to Ja też mogę tak zarabiać przedstawiając ofertę z opłatą kosmosu i pobierać po 60 zł za pokazanie cennika.
możesz (o ile znajdziesz chętnego, by ci zapłacił)
przecież nikt nikogo nie zmusza do odwiedzenia tej kancelarii - to wolny kraj i zawsze możesz wybrać inną

No tak ale gdym nie wysłał listu wcześniej tylko od razu się tam udał to musiałbym zapłacić 60 zł za poznanie cennika. Czy to uczciwe?

Na jakiej podstawie uważasz, że nie uzyskałbyś identycznej informacji przychodząc od razu do tej kancelarii?

Nie wiem co usłyszałbym gdybym był osobiście ale płacenie 60 zł za poznanie ceny usługi to moim zdaniem gruba przesada. Zrozumiałbym gdyby z poznaniem ceny wiązała się żmudna praca gdzie trzeba coś długo wyliczać ale w moim przypadku tak nie ma.

Skoro nie wiesz, to przesadą jest twierdzenie, że ktoś jest na bakier z uczciwością.
Być może, jak twierdzi LeszsekS, na wejściu otrzymasz takie same informacje, i decyzja należy do ciebie.

Praca podlegająca zapłacie niekoniecznie musi być żmudna - np. w wielu przypadkach wystarczy, że osoba oczekująca zapłaty dysponuje wiedzą.

Poza tym, z twojego cytatu wynika, że opłata nie jest za poznanie lub pokazanie cennika, lecz za spotkanie.

duo2121 napisał:
....jeśli skorzysta Pan z naszych usług to spotkanie będzie bezpłatne, natomiast jeśli nie będzie podpisanej umowy to należy zapłacić 60 zł

Ostatnia edycja:
Przepraszam bardzo, a jaką to wiedzę przekazuje mi ta osoba mówiąc ile będzie kosztować u nich dana usługa?
A spotkanie miało dotyczyć tylko i wyłącznie poznania ceny usługi, a nie wyjaśnienia jakiejś sytuacji czy coś w tym stylu.
Bez przesady informacja o cenie za ewentualną usługę to nie usługa czy też porada. Tym bardziej, że nie potrzebuję porady czy też wyjaśnienia w tej materii tylko wykonania ew. usługi.

Ostatnia edycja:
Osoba ta przedstawia Ci ofertę i poświęca swój czas, to chyba normalne, że oczekuje zapłaty skoro to jej praca i chcesz skorzystać z jej usług?
Poza tym, jeśli się zdecydujesz na tę firmę, to cena za spotkanie zostanie odjęta od ceny usługi, nie widzę w tym nic nieuczciwego.

Ale przedstawienie ceny to taka wielka praca?
To tak jakby w restauracji kelner powiedział, za przyniesienie karty z menu należy się 10 zł ale jeśli Państwo coś zamówią to będzie to gratis.
Litości chyba każdy ma prawo poznać cenę usługi przed jej zamówieniem, a tu podanie ceny jest już usługą. Powtórzę, że zrozumiałbym opłatę gdyby wiązało się to ze żmudnymi wyliczeniami czy też wyjaśnianiem co i jak ale nie za samo poinformowanie o cenie usługi. To może już za samo patrzenie na szyld należy zapłacić?

duo2121 napisał:
przedstawienie ceny to taka wielka praca?
Wybacz ale mediatorzy każdą sprawę kalkulują indywidualnie. Nie ma cennika w "ekselu" są widełki i by wycenić, należy poznać problem, do tego potrzebna jest wizyta, lub obszerny mail i poznawszy jego treść, można odpowiedzieć pisemnie, otrzymawszy wcześniej zapłatę.
Nie magluj..... nie pasuje Ci nie korzystasz. masz w linku innych mediatorów
Spis ośrodków mediacyjnych - Sąd Okręgowy w Warszawie

duo2121 napisał:
To tak jakby w restauracji kelner powiedział, za przyniesienie karty z menu należy się 10 zł ale jeśli Państwo coś zamówią to będzie to gratis.
Nie. To tak, jakbyś oddał samochód do warsztatu, w którym masz darmową diagnostykę, pod warunkiem, że w tym samym warsztacie dokonasz napraw.

duo2121 napisał:
Powtórzę, że zrozumiałbym opłatę gdyby wiązało się to ze żmudnymi wyliczeniami czy też wyjaśnianiem co i jak ale nie za samo poinformowanie o cenie usługi.
Rozumiem, że jesteś mediatorem i wiesz, że wycena mediacji w konkretnej nie wiąże się z żadnym nakładem pracy?

Czy ta dyskusja do czegoś doprowadzi? No przecież nie.
Firma postawiła sprawę jasno - 60 zł za konsultację niezakończoną podpisaniem umowy, bądź należność z umowy w przypadku jej podpisania.
Oczywiście, nie jest to zbyt atrakcyjny układ dla klienta - ale przecież klient nie musi z jej usług skorzystać.
Jeżeli szuka się analogii, to za wejście do kina czy teatru też trzeba zapłacić - nawet jeśli okazało się, że film czy sztuka to było kompletne dno.... Ale to wyłączne ryzyko widza.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót