Opłata za rezerwację towaru

• Autor wątku Autor wątku kontakt.ania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kontakt.ania

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Czy sprzedawca może wystawić fakturę za rezerwację towaru, z którego zamawiający zrezygnował? Towar jest na stanie u producenta, nie jest robiony na zamówienie.
Sytuacja wygląda nadtepująco: klient zamówił towar u sprzedawcy, sprzedawca miał zamówić towar u producenta po dokonaniu wpłaty od klienta. W rozmowie SMS towar został zarezerwowany przez klienta u sprzedawcy do dnia wpłaty zaliczki. Dzień przed wpłatą zaliczki sprzedający poinformował że wpłata musi być 100%. Dla klienta 100% zaliczki jest zbyt ryzykowne gdyż towarem są wyroby z drewna wraz z montażem ze strony sprzedawcy. W rozmowie telefonicznej klient poinformował, że może wpłacić zaliczkę a resztę po montażu. Sprzedawca nie zgodził się więc nastąpiła rezygnacja z zakupu. Teraz sprzedawca domaga się wpłaty za rezygnację z zarezerwowanego produktu?
Czy jest to zgodne z przepisami?

Czy ktoś z Państwa może się wypowiedzieć w temacie? Sprzedawca wysyła kolejne mejle, że nastąpiła próba wyłudzania oraz, że zgłasza sprawę do BIK. Zaznaczę, że sprzedający nie poniósł żadnych kosztów ale chce wynagrodzenie za obsługę tzn za wycenę przesłaną na mejla.

To nie jest sprawa podatkowa, tylko cywilnoprawna.
Fakturę można wystawić za usługę, jeśli taka była umowa między stronami.

Dziękuję za odpowiedź. Nie było umowy na wystawienie faktury za obsługę klienta i rezerwację. Co zrobić jeśli sprzedawca wyślę fakturę na mejla? Udać się do Rzecznika Praw Konsumenta czy zbagatelizować?
Proszę administratora o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Dzień przed wpłatą zaliczki sprzedający poinformował że wpłata musi być 100%. Dla klienta 100% zaliczki jest zbyt ryzykowne gdyż towarem są wyroby z drewna wraz z montażem ze strony sprzedawcy.
A jest jakiś dowód na taką umowę? Jeśli nie to w braku stosownego postanowienia wynagrodzenie należy się dopiero po oddaniu dzieła (zmontowanego czegoś z drewna) - 642 kc.

Sprzedający w treści mejla informował, że "po wpłacie na konto" zostanie uruchomiona procedura zamówienia. Dzień przed podpisaniem umowy zapytałam o wysokość zaliczki i dowiedziałam się, że jest to 100% wartości więc zrezygnowałam gdyż jest to zbyt ryzykowne.
Co powinnam zrobić jeśli sprzedający wystawi mi fakturę za obsługę oraz jak to określił zawracanie... głowy?

Powrót