Opłata za studia - przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku mayko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mayko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Wszystkich !

Mam dość nietypowe pytanie jak i nietypową sprawę.
W lipcu 2008 roku zapisałem się na studia prywatne gdyż nie byłem pewny dostania się na studia państwowe. Zatem wpłaciłem wpisowe oraz opłatę za pierwszy miesiąc studiów (październik). Jednak po informacji dostania się na studia państwowe złożyłem pismo w uczelni prywatnej iż odstępuje od umowy. Było to dnia 11 pażdziernika 2008 roku. Otrzymałem pismo od uczelni iż zostałem skreślony z listy studentów. Dzisiejszego dnia czyli 26 października 2011 roku otrzymałem pismo od uczelni prywatnej z wezwaniem do zapłaty. Po ponad 2 i pół roku od wspomnianej sytuacji. Z którego wynika iż mam zapłacić 350 zł czesnego za listopad 2008 roku. Moje pytanie jest następujące. Czy takowe działanie nie jest bezprawne i czy powinienem zgłosić takowe działanie jako przestępstwo ?? Oraz jak ma się moja sprawa do artykułu 751 kodeksu cywilnego jeśli od zerwania umowy (skreślenie z listy studentów) do dnia otrzymania pisma minęło już więcej jak dwa lata. Było to pierwsze takie pismo z wezwaniem do zapłaty. Nie otrzymywałem w tym czasie żadnych pism z tego tytułu.

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

Powrót