opłata za studia

• Autor wątku Autor wątku michaldan123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michaldan123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam chciałbym przedstwic moją sytuacje która jest następująca:

W 2010 zapisałem sie na studia zaoczne do jednej z warszawskich uczelni i po pewnym czasie stwierdziłem za to nie dla mnie i przestałem chodzic jeszcze na pierwszym semestrze oczywiscie za pierwszy semstr mialem wszystko uregulowane. Po zakończeniu pierwszego semestru otrzymałem pismo że zostałem skreslony z listy studentów wiec pottraktowalem ta sprawe jako zamknietą. W 2012 roku otrzymałem pismo ze mam nie uregulowane czesne za 2 i cześciowo za 3. Napisałem pismo ze to nie jest mozliwe i po wyjaśnieniu całej sprawy otzrymałem pismo ze musze i tak zapłacic i przekierowali mnie do innego działu. Wiec napisałem do innego dzialu ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Dzisiaj 25 stycznia 2013 otrzymałem kolejne pismo ze zostaly naliczone odsetki i razem za wszystko musze zapłacic 4500 zł. Nie wiem co teraz mam z tym zrobic jestem bezrobotny nie mam zadnych dochodów wiec i nie mam za co zapłacic. Prosze o jakas szybka porade. Czy jest szansa na jakies odwolanie. Dodam jeszcze ze wczesniej nikt mnie nie informował ze mam nie uregulowane czesne. dopiero po 2 latach. A w regulaminie jest napisane ze jezeli student nie uczeszcza na zajecia i nie podchodzi do zaliczen do bedzie skreslony z listy studentow. A ja bylem na zaledwie kilka zjazdach i nie podszedłem do zadnych zaliczen. PROSZĘ o szybko pomoc.

A co na temat płatności jest zapisane w umowie, jaką zapewne podpisałeś z uczelnią?

w regulaminie nie jest napisane ze trzeba uiscic oplate za 2 semstry. dostalem pismo ze juz zostalem skreslony z listy studentow. a dalej mi naliczali.

Co mam zrobic w tej sytuacji??

Bez względu na regulamin studiów itd. płacenie za usługę która nie była wykonywana (bo byłeś skreślony z listy studentów) to niedozwolona klauzula umowna i można się w sądzie przed tym skutecznie bronić. Zwykłe chamstwo ze strony pazernych uczelni i dość częsta praktyka niestety. W razie czego mogę w zasadzie Ci pomóc

Na drugim semestrze dostałem pismo ze jestem skreslony z listy studentów. uczelnia twierdzi ze zostałem skreslony na 3 semstrze. poniewaz nie napisalem rezygnacji. w regulaminie jest napisane ze trzeba napisac rezygnacje ale jest tez napisane ze jak sie nie podejdzie do egzaminow( tak jak w moim wypadku) to tez sie bedzie skreslonym z listy. wiec powinienem byc skreslony po 1 semstrze. Ja to tak rozumiem.

Wygląda na to, że powinieneś zostać skreslony po 1 semetrze, i wg. mnie (tak na pierwszy rzut oka) mogliby żądać opłaty za 1 sem. + ewentualnie czas do faktycznego skreślenia z listy studentów (musiałbym się jeszcze zastanowić).

Trzeba by przejrzeć orzecznictwo UOKIK jeszcze - może były podobne sprawy

A masz może umowę z uczelnią co do płatności? W regulaminie wszystko jest tylko tak ogólnie napisane

niestety nie mam juz tej umowy to było prawie 3 lata temu wiec pomyslalem ze juz nie bedzie mi nic potrzebne zwiazane z ta uczelnia.

W razie czego, to roszczenia szkoły w stosunku do Ciebie przedawniają się po 3 latach (czyli jeżeli np. w styczniu 2010 miałeś zapłacić czesne za II sem., to w styczniu 2013 r. ich roszczenie będzie już przedawnione).

Szkoda że nie masz tej umowy, bo warto byłoby sprawdzić co tam było określone w zakresie tych płaności. Jak znam życie, było sporo niedozwolonych klauzul, które nie wiązałyby ciebie jako konsumenta. Szkoła nie może rządać zapłąty za okres w którym byłeś już skreślony z listy studentów.

Wniosek jest taki: nic nie płać, nie musisz odpowiadać na żadne wezwania, jeżeli przyszedłby kiedyś pozew o zapłatę to trzeba wnieść sprzeciw i napisać mniej więcej co powyżej. W razie czego jakieś orzeczenia uokik na poparcie tego można znaleźć w necie, ewentualnie moge Ci podesłać.

Pozdrawiam i powodzenia :)

a co pisałes w tych pismach do tej uczelni? jakby co, to po dwóch latach jest Przedawnienie(art. 751 pkt.2), a pytam czy czasem(w któryms z tych pism), nie uznałes roszczenia,a to mogło przerwac niestety Bieg Przedawnienia.

kicker80 napisał:
jakby co, to po dwóch latach jest Przedawnienie(art. 751 pkt.2),

Rzeczywiście :) A mi wydawało się zawsze ze po 3 latach (jak działalność gospodarcza albo okresowe). Tym lepiej

w zadnym z tych pism nie zgadzalem sie na to ze bede placil tylko ciagle pytalem dlaczego mi to naliczaja. o regulamin przeciez moge poprosic uczelnie i wtedy zobacze co tam podpisalem i czy wogle znajda ten regulamin. dziekuje za podpowiedzi. studia rozpoczolem w 2010 a drugi semstr rozpoczal sie w 2011 a pierwsze pismo otrzymalem w listopadzie 2012 wiec sie nie przedawnilo niestety

piersze wezwanie dostalem 22 listopada 2012 drugie 25 stycznia 2013 dokladnie sprawdzilem. piersza rate mialem zaplacic do 15 stycznia 2011. w ostatnim wezwaniu doliczyli mi juz odsetki za caly okres czyli od 15 stycznia. i jak ciagle nie zgadzam sie z nimi to nadal naliczaja odsetki. pod wezwaniem podpisal sie ich prawnik. jezeli macie jeszcze jakies podpowiedzi to bede wdzieczny. w najblizszy weekend mam zamiar sie do nich wybrac i ewentualnie poproscic o kopie przeze mnie podpisanego regulaminu. Czy to jest dobry pomysl??

przeczytalem 10 stron tej sprawy i z tego co widze to musze zdobyc kopie tej umowy i wtedy dzislac dalej. dzieki za link

mam jeszcze pytanie. od kiedy liczyc okres przedawnienia?? od czasu skreslenia mnie z listy studentow?? a jezeli pisalem do nich wiadomosci to czy przerwalem okres przedawnienia?? w zadnej z wiadomosci nie potwierdzilem ze jestem dluzny. przeczytalem gdzies ze jezeli nie bede odpowiadal na wezwania to i tak liczy sie przedawnienie. dopiero trzeba odwolac sie gdy przyjdzie pismo z sadu o zaplacie. czy to prawda??

Umowa niniejsza okresla warunki odptatnosci za studia pierwszego stopnia
na kierunku geodezja i kartografia
w systemie studiéw - / niestacjonarnych*
wtrybie /sobotnio-niedzielnym *
§ 2
1. Student zobowiazuje sic; do terminowego wnoszenia oplat zwiqzanych z pobieraniem nauki w Uczelni, na
zasadach okreslonych ponizej. Student jest zobowiazany do uiszczenia opiaty wpisowej ustalonej przez
Kanclerza Uczelni.
2. W czasie trwania umowy Student zobowiazany jest do wnoszenia nastepujacych oplatz
a) czesnego,
b) opiat dodatkowych,
c) optat zwiazanych z wydaniem dokumentéw i zaéwiadczefl,
d) opiat zwiazanych z uzyskiwaniem zaliczeÀ i zdawaniem egzaminéw.
3. Wszystkie oplaty uiszczane sq przelewem na rachunek bankowy Uczelni prowadzony przez Kredyt Bank S.A.
II Oddzia1 Wmszawa 0 numerze 66 1500 1070 1210 7007 1636 0000 lub moga byé vvnoszone bezposrednio
do kasy Uczelni.
4. Za date zaptaty uznaje sie date wptywu srodkdw na rachunek bankowy Uczelni lub date wplywu oplaty do
kasy Uczelni.
5. Uchybienie terminom ptatnoéci, okreslonym w niniejszej umowie, w oplacaniu przez Studenta opiat za nauke
oraz wszelkich innych naleinosci ¿nansowych wobec Uczelni skutkowaé moze wstrzymaniem przez
Uczelnie wydania indeksu i karty egzaminacyjnej oraz wszelkiego rodzaju zaéwiadcze¿
i poswiadcze¿ dokumentéw do czasu uregulowania przez Studenta wszelkich zobowiaza¿ wobec Uczelni.
6. W przypadku braku wptywu czesnego lub jego poszczegélnych rat w terminie 30 dni od daty wyrnaganej
p1atnosciRektor moze (zgodnie z § 33 ust. 2 pkt 3 Regulaminu studiéw) skreslié Studenta z listy studentow.
7. Skreélenie Studenta z listy studentow Uczelni, w przypadkach okreslonych w Regulaminie studidw,
powoduje rozwiazanie niniejszej umowy. Student skreélony z listy studentéw moie ubiegaé sie
0 ponowne przyjecie na studia dopiero po uiszczeniu wszelkich zaleglosci ¿nansowych wzgledem Uczelni.
8. Obniienie lub zniesienie oplat zwiazanych z pobieraniem nauki nie stanowi zmiany umowy
w rozumieniu § 12 niniejszej umowy.
§ 3
1. Czesne jest opiata wnoszona przez Studenta za pobieranie nauki.
2. Wysokosé czesnego za semestr nauki wynosi 1900,00 Z1.
3. Czesne p1atne jest za semestr z gdry, za semestr zimowy do dnia 15 lipca roku kalendarzowego,
w ktdlym semestr ten sie rozpoczyna, za semestr letni do 15 lutego roku kalendarzowego, w ktdrym semestr
ten sie rozpoczyna. Czesne za pierwszy semestr nauki p}atne jest najpéiniej w dniu zapisu.
4. Na pisemny wniosek Studenta czesne moie byé platne w pieciu réwnych ratach, kaida po 500,00 z1.
5. Kazda rata wplacona W terminie zgodnie Z poniiszym harmonogramem obligatoryjnie ulega rabatowi
o 100 21 i wynosi 400 z1.
Tenniny p1atnosci rat czesnego up1ywaja:
~ w semestrze zimowym:
1. rata do 15 lipca - (400 21)
2. rata do 15 paidziernika - (400 Z1)
3. rata do 15 listopada - (400 21)
4. rata do 15 grudnia - (400 Z1)
5. rata do 15 stycznia - (400 Z1)
- w semestrze letnim:
1. rata do 15 lutego - (400 Z1)
2. rata do 15 marca ~ (400 z1)
3. rata do 15 kwietnia - (400 z1)
4. rata do 15 maja - (400 z1)
5. rata do 1S czezwca - (400 z1)
Pierwsza rata czesnego w pierwszym semestrze nauki p1atna jest najpézniej w dniu zapisu.
Student wp1acajac rate w tenninie ma prawo uwzglednié rabat nalezny z tego tytuiu.
W przypadku powtarzania sernestru Student ponosi z tego tytu1u pelna odp1atnosé na zasadach okreslonych
powyzej.
Uczelnia zastrzega sobie mozliwosé zmiany wysokoéci czesnego, po pierwszym semestrze nauki, nie czeéciej niz
raz w semestrze, w wysokosci nie wiekszej niz wskaznik inÀacji i tylko w przypadku gdy érednioroczny wskahaik
wzrostu cen towarow i us1ug konsumpcyjnych oglaszany przez Prezesa GUS przeldoczy 5%.
§ 4
Niezaleznie od czesnego, o ktérym mowa w § 3 niniejszej umowy, Student wnosi op1ate dodatkowa za éwiczenia
terenowe.
Wysokosé op1aty dodatkowej wynosi 150,00 z1 za kazdy tydzie¿ éwiczefi terenowych.
Jeden zjazd éwiczeniowy w systemic studiow niestacjonamych odpowiada jednemu tygodniowi éwiczen
w systemie studidw stacjonarnych.
Oplata dodatkowa, 0 ktorej mowa w ust. 1 powyzej wnoszona jest z gory do 15 maja roku kalendarzowego,
w ktorym éwiczenia terenowe sie odbywaja.
Na pisemny wniosek Studenta op1ata dodatkowa moze byé p1atna w dwoch rownych ratach. Terminy p1atnoéci rat
HplywÀiiu
1. rata do 15 maja
2. rata do 15 czerwca
W przypadku jednorazowego uiszczenia op1aty dodatkowej, do dnia 15 kwietnia roku kalendarzowego, w ktérym
éwiczenia terenowe sie odbywaja, Studentowi przyshlguje rabat w wysokosci 5%.
Oplata dodatkowa nie obejmuje kosztow dojazdu, zakwaterowania i wyzywienia Studenta podczas éwiczen
terenowych. Koszty te pokrywa Student samodzielnie.
Studenci zwolnieni z obowiazku uczestnictwa w éwiczeniach terenowych nie wnoszq op1aty dodatkowej.
§ 5
Student ponosi oplate manipulacyjna, w przypadku:
a. zmiany systemu lub formy kszta1cenia w wysokoéci 200,00 Z1, p1atna najpozniej W dniu z1ozenia
podania do Rekttora w przedmiotowej sprawie,
b. zmiany kierunku kszta1cenia w wysokoéci 400,00 z1 platnq najpéiniej w dniu z1ozenia podania do
Rektora w przedmiotowej sprawie,
c. nie z1ozenia egzaminu dyplomowego w tenninie trzech miesiecy, liczonym od konca miesiqca
kalendarzowego, w ktérym Student uzyska1 absolutorium w wysokosci 100,00 Z1 za kazdy kolejny
rozpoczety miesiqc, platna do 15 dnia mjesiaca, ktérego p1atnoéé dotyczy,
d. ubiegania sie 0 urlop dziekafiski lub jego przed1uzenie w wysokoéci 400,00 21, platna najpozniej
w dniu z1oZenia podania do Rektora w przedmiotowej sprawie,
e. wpiaty gotowkowej dokonywanej bezposrednio w kasie Uczelni, w wysokoéci 5 % wplacanej kwoty,
nie mniej niz 10,00 21, p1atna wraz z wnoszona oplata,
f. wp1aty dokonywanej bezposrednio w kasie Uczelni za pomoca karty platniczej, w wysokosci
2 % wp1acanej kwoty, p1atnq wraz z wnoszona op1ata¢
g. przetrzymania wypozyczonej pozycji z biblioteki Uczelni powyzej 30 dni, w wysokosci 1,00 z1 za
kazdy dzien zw1oki, za kazda pozycje, p1atna w dniu zwrotu przetrzymanej pozycji,
Op1ate manipulacyjna, o ktorej mowa w ust. 1 pkt e pobiera sie tylko w przypadku wp1aty czesnego lub jego
poszczegolnych rat z wyjatkiem jednorazowej wp1aty czesnego za pierwszy semestr nauki oraz wplaty I raty
czesnego za pierwszy semestr nauki.
W przypadku naliczenia op1aty manipulacyjnej, o ktorej mowa w ust. 1 pkt fnie pobiera sie op1aty manipulacyjnej,
o ktorej mowa w ust. 1 pkt e.
W przypadku negatywnego rozpatrzenia przez Rektora podania Studentowi przys1uguje zwrot wniesionej op1aty
manipulacyjnej, o ktorej mowa w ust. 1 pkt a, b i d.

5. Studenta Zlnieniajapego kierunek, system lub forme studidw obowiazuje Zmieniona stawka czesnego poczawszy
od raty, ktérej termin p1atnoéci przypada w miesiacu nastepujacym po miesiacu, w ktorym Rektor wyda1 decyzje
o zmianie.
§ 6
1. Student ponosi nastepujace op1aty za wydanie dokumentow i zaswiadczen:
a. Za legitymacje studencka w wysokosci 5,00 Z1,
b. Za indeks w wysokoéci 4,00 Z1,
c. za dyplom w wysokosci 60,00 Z1,
d. Za dodatkowy odpis dyplomu w tlumaczeniu na jezyk obcy w wysokosci 40,00 Z1,
e. Za zaswiadczenie w wysokosci 5,00 Z1,
f. za duplikat dokumentu, o ktorym mowa w punktach a, b, c, d w wysokosci 0 polowe wyzszej niz Za orygina1.
. Op1aty, o ktoiych mowa w ust. 1 pkt a i b wnosi sie najpdzniej w dniu zapisu na studia.
. Op1aty, o ktorych mowa w ust. 1 pkt. c i d powyzej wnosi sie najpozniej w dniu podpisania karty obiegowej
Op1aty, 0 ktorych mowa w ust. 1 pkt. e i f wnosi sie najpozniej w dniu wydania dokumentu lub zaswiadczenia.
. Zmiana op1at, o ktdrych mowa w punktach a, b, c, d i e spowodowana zmiana rozporzadzenia ministra
ds. szkolnictwa wyzszego okreslajacego ich wysokosé, nie stanowi Zmiany mnowy w rozumieniu § 12 niniejszej
umowy.
§ 7
uizaswro
Student ponosi op1ate Zwiazana z uzyskiwaniem zaliczen i zdawaniem egzaminow, w przypadkuz
a. egzaminu lub zaliczenia sldadanego w terminie innym niz I tennin wyznaczony w harmonogramie sesji w
wysokosci 100,00 Z1 Za kazdy egzamin lub zaliczenie, platna najpdzniej W dniu wydania kalty egzaminacyjnej,
b. egzaminu lub Zaliczenia sk1adaneg0 warunkowo w wysokosci 100,00 Z1 za kazdy egzamin lub Zaliczenie,
platna najpozniej w dniu wydania karty egzaminacyjnej,
c. egzaminu lub Zaliczenia wynikajqcego Z Wyznaczonej przez Rektora rdznicy programowej w wysokosci
100,00 Z1 za kazdy egzamin lub zaliczenie, p1atnq najpozniej w dniu wydania karty egzaminacyjnej,
d. egzaminu dyplomowego w wysokosci 500,00 Z1 p1atna najpozniej w dniu podpisania karty obiegowej.
§8
1. Umowa niniejsza Zostaje Zawarta na czas trwania nauki.
2. Umowa niniejsza wchodzi w Zycie z chwila immatrykulacji i Zlozenia przez kandydata na studia slubowania.
3. Za koniec semestru Zimowego Strony uwazaja 31 stycznia roku kalendarzowego nastepujqcego po roku, w ktorym
semestr ten sie roZpocza1, a za koniec semestru lemiego 30 czerwca roku kalendarzowego, w ktorym semestr ten sie
roZpocZa1.
§ 9
Umowa niniejsza ulega rozwiazaniu Ze skutkiein natychmiastowym W przypadku skreslenia Studenta Z Listy studentow
Uczelni, w przypadkach okreslonych w Regulaminie studiow.
§ 10
1. Kazda Ze stron moze od niniejszej umowy odstapié Z zachowaniem 3 miesiecznego terminu wypowiedzenia, lub
odstapié od umowy Za porozumieniem stron regulujacym kwestie wzajemnych zobowiqzan. Po uplywie terminu
wypowiedzenia lub po terminie okreélonym w porozumieniu stron niniejsza umowa ulega rozwiqzaniu.
2. Wypowiedzenie lub rozwiazanie umowy nie Zwainia stron z wype1nienia swoich ustawowych i ¿nansowych
Zobowiazafi powsta1ych przed dniem jej rozwiazania.
3. Uczelnia moze odstapié od umowy w razie niemoznosci Zgromadzenia grupy 100 Studentow, zainteresowanych
studiami na danym kierunku, rodzaju, systemic lub trybie. W takim przypadku Studentowi przyshlguje zwrot
wniesionych przez niego op1at.
§ 11
Uczelnia moze odstapié od wymogu zachowania terminu wypowiedzenia, gdy odstqpienie Studenta od umowy
nastapilo z powodu:
a) smierci cz1onka rodziny (rodzice, wspd1ma1Zonek, dziecko) » na podstawie stosownego aktu zgonu,
b) d1ugotrwa1ej choroby Studenta udokumentowanej Zaswiadczeniem lekarskim.
§ 12
Wy1acZa sie umownie mozliwosé dokonywania przez Studenta cesji praw i obowiqzkow, wynikajacych Z niniejszej
umowy, na rzecz osob trzecich.
§ 13
Wszelkie Zmiany niniejszej umowy jak tez odstapienie wymagaja formy pisemnej pod iygorem niewaznosci.
§ 14
W Zakresie nie uregulowanym umowa stosuje sie przepisy Kodeksu cywilnego.
§ 15
Umowe sporzadzono w dwoch jednobrzmiqcych egzemplarzach po jednym dla kazdej Ze Stron.

to jest umowa ktora podpisalem moze ktos ja przeczytac przeanalizowac i dac odpowiedz czy mam jakies szanse??

Powrót