Opłata za zły parking i bardzo wysoki mandat.

• Autor wątku Autor wątku SCF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SCF

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Witam
Ostatnio bedac przejazdem we Władysławowie zakupiłem bilet parkingkwy przez aplikacje mobiParking. Gdy w wyszukiwarce wpisałem miasto Władysławowo aplikacja wyświetliła mi tylko jedną pozycję: Władysławowo Strefa Płatnego parkowania. Nie wbudziło woec to moich podejrzeń że np aplikacja nie załadowała wszystkich pozycji bo ta jedna brzmiała jakby była jedyna w tym mieście. Uczciwie włączyłem naliczanie - zapłaciłem za to parkowanie po czym wracamy do auta a za wycieraczmą mandat w dodatki aż 300 zł.
Odwoływałem się pisząc argumentację jak tu ale w odpowiedzi dostałem tępą formułkę że nie należy mi się ani anulacja ani obniżenie mandatu.
Uważam że 300 zł to za dużo tym bardziej że straciłem też pieniądze przy płaceniu za złą lokalizacje. Nota bene jak wpisałem w tej aplikacji ale to już później ponownie miasto Władysławowo, to wyświetliło mi już 3 pozycje a w tym Władysławowo parkowanie płatne - WEIP. I to od tego weipu ten mandat.
Czy można cokolwiek zrobić z tym ?

Możesz argumentować, że 300 zł to kara za niewykonanie (nienależyte wykonanie) zobowiązania pieniężnego. Taka kara, zgodnie z art. 483 $1 kc, jest niedozwolona. Można też argumentować nadużycie praw określone w art. 5 k. c. zgodnie z którym nie można czynić ze swego prawa użytku, który by był sprzeczny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami współżycia społecznego.

Ostatnia edycja:
To nie jest żaden mandat !!. Przestańcie to ludzie mylić !!.

Jeżeli oni zrobili apkę i jest ona promowana do "szybszego'' załatwienia tematu, a Ty zgodnie z wolą i w dobrej wierze skorzystałeś i była tylko jedna opcja w danym dniu tj OGÓLNA, to na nich spoczywa udowodnienie że dałeś bobu. W systemie jest info takie a takie.

Oczywistym jest że w jednej chwili nie możesz być tym samym pojazdem w kilku miejscach !!. W dupie miej, że ''teraz" coś tam wychodzi inaczej w niej. Ciekawe czy głąby ustaliły, czy w danym miejscu jest monitoring ? i czy wystąpiły o udostępnienie nagrania z monitoringu w danym miejscu, obszarze tj czy widoczny jest jadący, stojący twój pojazd TAM i gdzie system ci potwierdził dokonanie opłaty, czyli GDZIE ?.

Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny

Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.

Niech zbierają materiał dowodowy, a nie przerzucają to na ciebie !!. Tak sie w tych chorym kraju wszyscy nauczyli, że "Kowalski" musi wszedzie wszystkim udowadniać. Ale jest wskazany artykuł:) a tym mas KLIK , DATĘ i GODZINĘ tego KLIKU.

Ty, jak napisałeś masz potwierdzenie że w określonym DNIU i o określonej GODZINIE zrobiłeś KLIK !! a co jest zbieżne z tym, ze ci oni zarzucają BRAK. Na przyszłość. Z każdej sytuacji należy wyciągac wnioski i w przyszłości lepiej fizycznie podejść do budki i wydrukować kwitek !.

Autor zapłacił za parkowanie miastu, a zaparkował u kogoś prywatnie bez płacenia tej osobie. Jego wina.

Powrót