Opłaty i odsetki naliczane przez uczelnię

• Autor wątku Autor wątku m_antoniuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m_antoniuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
jestem nowy na forum, chociaż obserwuję i czytam od kilku lat. Otrzymałem niedawno takiego maila:
"Dzień dobry,
Wydział jako jednostka sektora Finansów publicznych, na podstawie ustawy o finansach publicznych Dz.U. nr 157 poz. 1240, z dnia 24 września 2009 r. (z późn. zmianami) zobowiązana jest naliczać odsetki od nieterminowych wpłat należności. Zgodnie z zasadami rozliczeń pieniężnych na podstawie Art. 359 paragraf 3 Kodeksu Cywilnego oraz uchwały senatu PW nr 380/XLVII/2011 Wydział od dnia 1 stycznia 2016 r. będzie obciążał studentów ustawowymi odsetkami oraz kosztem opłaty za wysłanie przez Uczelnię wezwania do zapłaty.
Pozdrawiam"

Mam kilka pytań:
1. Czy rzeczywiście wydział spełnia warunki wynikające z ustawy i w konsekwencji może naliczać wspomniane odsetki?
2. Czy jest przewidziany oficjalny sposób informowania o należnościach i ewentualnych odsetkach?
3. Czy w ogóle pobieranie opłat przez uczelnię np. za legitymację, indeks czy dyplom jest zgodne z prawem?

Pozdrawiam
Mateusz Antoniuk

1. Jeżeli jest to wydział uczelni publicznej, to tak. Zresztą nawet gdyby nie był to podmiot sektora finansów publicznych, również mógłby żądać odsetek za zwłokę (jeżeli były przewidziane w umowie o świadczenie usług). Ustawa o finansach publicznych zmusza uczelnie publiczne do pobierania odsetek (rektor nie może podjąć decyzji o nieegzekwowaniu należnych odsetek, naruszyłby bowiem zasady dyscypliny finansów publicznych).
2. Informacja o sposobie naliczania odsetek powinna być zawarta w zasadach pobierania opłat uchwalonych przez senat uczelni oraz w umowie ze studentem.
3. Tak. (art. 98 ust. 1 pkt 5 ustawy prawo o szkolnictwie wyższym)

Ostatnia edycja:
Nie spodziewałem się aż tak konkretnej odpowiedzi ;) dzięki!

Powrót