opłaty pobierane przez urzędy skarbowe

• Autor wątku Autor wątku Temida4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Temida4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam pytanie, a mianowicie czy Urząd Skarbowy może pobierac opłatę za udzielenie informacji o dłużniku w sprawach ze stosunku pracy?

He he...wbrew pozorom niełatwe pytanko...przynajmniej w Szczecinie.
Komornik uważa że nie...Urząd Skarbowy że tak. Przepychanka trwa.
US uzasadnia swoje stanowisko tym, że opłata za udzielenie informacji nie jest opłatą skarbową.

Art. 299 § 6. Ordynacji Podatkowej Komornicy sądowi są obowiązani do uiszczenia opłaty na rachunek organu podatkowego za udostępnienie informacji, o których mowa w § 3 pkt 8 oraz w § 4 pkt 2, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej. Czy takim odrębnym przepisem nie będzie art. 2ust.1 ustawy o opłacie skarbowej?

Tak jak napisałem. Jest to problem interpretacji między komornikiem i US.
Art. 2 ust 1 traktuje o zwolnieniu z opłaty dokonania czynności urzędowej.
Problem w tym, że najwyraźniej US (będę się odnosił do szczecińskiego bo nie wiem jaka jest praktyka innych), nie traktuje udzielenia informacji o dłużniku jako czynność urzędowa.
Art. 1 w/w ustawy brzmi:
Przepis prawny:
Art. 1. 1. Opłacie skarbowej podlega:
1)w sprawach indywidualnych z zakresu administracji publicznej:
a)dokonanie czynności urzędowej na podstawie zgłoszenia lub na wniosek (...)
.
Tak więc określone w ustawie czynności mogą być wykonane na wniosek...a przecież komornik wystosowuje do US wnioseko udostępnienie informacji.
Ciężko mi się zgodzić z argumentacją US, że udzielenia takiej informacji, bądź co bądź objętej tajemnicą skarbową nie jest taką czynnością.
No ale komornicy sobie a urząd sobie. Niestety.

Powrót