S
sigma.jg
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam Forumowiczów i proszę o radę. Mniej więcej rok temu skorzystałem z serwisu oferującego legalne pobieranie grafik działającego w Polsce pod adresem fotolia.com. Aby pobrać grafikę należy się zarejestrować, następnie otrzymuje się propozycję cen za wybrany produkt. Najtaniej jest w abonamencie miesięcznym umożliwiającym pobranie większej ilości zdjęć. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, a za usługę zapłaciłem kartą płatniczą. Pobrałem 2 zdjęcia. Niedawno zauważyłem, że z konta od wielu miesięcy pobierana jest opłata w wysokości 75 zł. Okazało się, że abonament Fotolii jest automatycznie odnawiany, łącznie pobrano z mojego konta ok. 1,2 tys. zł. W tym czasie nie pobrałem ani jednej grafiki. Owszem, przychodziły lakoniczne informacje o odnowie abonamentu, ale łącznie z innymi reklamami z Fotolii trafiały do spamu. Teraz, po ich odnalezieniu stwierdziłem, że nie zawierały ani faktury, ani żadnej informacji o pobieranej opłacie. Nigdy też nie podpisałem zgody na odnawianie abonamentu, a w regulaminie sklepu, który akceptowałem, nie ma o tym jednoznacznie mowy. Jestem przekonany, że sprzedawca nie dołożył należytej staranności i wykorzystał posiadane wrażliwe dane (numery karty płatniczej). Proszę o radę, jaką wybrać ścieżkę postępowania. Problemem jest, że Fotolia nie ma siedziby w Polsce, a jedynie adres mailowy i infolinię. Z góry dziękuję..