Opłaty pobrane wbrew mojej woli. Jaką ścieżką dochodzić zwrotu.

• Autor wątku Autor wątku sigma.jg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sigma.jg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Forumowiczów i proszę o radę. Mniej więcej rok temu skorzystałem z serwisu oferującego legalne pobieranie grafik działającego w Polsce pod adresem fotolia.com. Aby pobrać grafikę należy się zarejestrować, następnie otrzymuje się propozycję cen za wybrany produkt. Najtaniej jest w abonamencie miesięcznym umożliwiającym pobranie większej ilości zdjęć. Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, a za usługę zapłaciłem kartą płatniczą. Pobrałem 2 zdjęcia. Niedawno zauważyłem, że z konta od wielu miesięcy pobierana jest opłata w wysokości 75 zł. Okazało się, że abonament Fotolii jest automatycznie odnawiany, łącznie pobrano z mojego konta ok. 1,2 tys. zł. W tym czasie nie pobrałem ani jednej grafiki. Owszem, przychodziły lakoniczne informacje o odnowie abonamentu, ale łącznie z innymi reklamami z Fotolii trafiały do spamu. Teraz, po ich odnalezieniu stwierdziłem, że nie zawierały ani faktury, ani żadnej informacji o pobieranej opłacie. Nigdy też nie podpisałem zgody na odnawianie abonamentu, a w regulaminie sklepu, który akceptowałem, nie ma o tym jednoznacznie mowy. Jestem przekonany, że sprzedawca nie dołożył należytej staranności i wykorzystał posiadane wrażliwe dane (numery karty płatniczej). Proszę o radę, jaką wybrać ścieżkę postępowania. Problemem jest, że Fotolia nie ma siedziby w Polsce, a jedynie adres mailowy i infolinię. Z góry dziękuję..

sigma.jg napisał:
Nigdy też nie podpisałem zgody na odnawianie abonamentu, a w regulaminie sklepu, który akceptowałem, nie ma o tym jednoznacznie mowy
Dlaczego nas wprowadzasz w błąd?
6.2 Płatności. Jeżeli zakupią Państwo Program Abonamentowy, zezwalają nam Państwo na pobranie opłaty abonamentowej podanej w momencie zakupu. Abonament zostanie automatycznie odnowiony, o ile nie zostanie anulowany co najmniej 3 dni przed jego datą odnowienia. Możemy zawiesić lub zakończyć Państwa abonament, jeżeli nie będziemy w stanie pobrać stosownej opłaty z Państwa konta. Opłata abonamentowa może się zmienić po odnowieniu abonamentu. Aktualne stawki opłat abonamentowych oraz innych opłat są dostępne w https://pl.fotolia.com/Info/Subscription/Monthly i https://pl.fotolia.com/Info/Subscription/Daily. Ponoszą Państwo odpowiedzialność za wszelkie opłaty poniesione do momentu dezaktywacji lub zamknięcia Państwa konta. Żadne opłaty nie podlegają zwrotowi, nawet jeżeli abonament zostanie anulowany przed datą jego wygaśnięcia.

Rzeczywiście jest, przepraszam za brak dociekliwości. Zupełnie mnie jednak nie dziwi, że osoba taka jak ja - średnio ogarniająca internet może się zagubić. Aby znaleźć ten fragment należy przejść ścieżkę rejestracji i dokonać akceptacji "warunków ogólnych" (maleńki zielony napis pod okienkiem rejestracji) a następnie poszperać w regulaminie złożonego z setek wierszy pisanych mikro czcionką. Wchodząc na stronę już jako użytkownik zarejestrowany nie ma tego linku.

Ilu klientów szczegółowo czyta tak zbudowany regulamin ?: https://pl.fotolia.com/Info/Agreements/TermsAndConditions

a nawet jeśli, to kto zakłada, że bez wyraźnego poświadczenia będą pobierane z jego konta pieniądze ? Nie kwestionuję tego, że mogłem być bardziej ostrożny i mniej ufny wobec Fotolii. Mam jednak przekonanie, że Sprzedawca nie dopełnił wszystkich warunków transparentności takiej transakcji i nie dołożył wystarczających starań, by ostrzec klienta o ewentualnej "pułapce".

Powrót