Opłaty za odziedziczoną nieruchomość

• Autor wątku Autor wątku alfred231
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alfred231

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Po śmierci mamy ja, siostra oraz ojciec zostaliśmy współwłaścicielami domu rodzinnego. Dom użytkuje ojciec - jest tam masa jego rzeczy, dwa psy i jest tam zameldowany. Mieszka obecnie o swojej partnerki, a dom odwiedza tylko po to by dac psom jeść. Ojciec rości sobie ode mnie i siostry partycypacji w kosztach utrzymania domu (podatek, media). Dodam, że ojciec nie robi nic w kierunku sprzedaży lub wynajmu nieruchomości. Jedyne kroki robię ja i siostra. Czy ojciec ma prawo rościć zwrotu 1/3 kosztów od każdego z nas?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

alfred231 napisał:
Czy ojciec ma prawo rościć zwrotu 1/3 kosztów od każdego z nas?
Podatek od nieruchomości czy rolny obciąża solidarnie wszystkich współwłaścicieli więc jeżeli ojciec go uregulował w całości do ma prawo do zwrotu tego co nadpłacił. Do dokonywania opłat za media zobowiązany jest ten kto zawarł umowę o ich dostarczanie i takie zobowiązanie nie jest solidarne. Skoro użytkuje tylko jedna osoba to jakimś kompromisem mogłobybyć dzielenie się po 1/3 jedynie niezależnymi od zużycia opłatami stałymi wymienionymi na rachunkach (gaz, energia elektr. i inne). A kosztem samego zużycia już nie.

Powrót