opłaty za parkowanie

• Autor wątku Autor wątku Inspektor-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Inspektor-

Użytkownik
Odpowiedzi
87
otrzymałam pismo zatytułowane "upomnienie" nadane przez MZUiM, listem poleconym. To pierwsze i jedyne pismo jakie do mnie w tej sprawie dotarło. jest to wezwanie do uiszczenia "opłat dodatkowych" za parkowanie pojazdu. Wskazane są daty - 4 "parkowania" w 2004 r. oraz kilka w 2005 r.
jak to jest - czy obecnie nie nastąpiło przedawnienie, czy można nadal domagać się ode mnie uiszczneia tych opłat?
drugie dno tej sprawy to okoliczność, że wezwania dotyczą okresu, gdy nie byłam już użytkowaniczką pojazdu, niestety wcięło mi gdzieś umowę sprzedaży samochodu. Nie wiem tylko, czy warto szukać, czy te nalezności nie są przedawnione i jak się zachowac w tej sytuacji.
7 dni do uiszczenia opłat mija w poniedziałek. Uprzejmie prosze o odpowiedź.

Zgodnie z ustawą z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych:

Art. 13b. 1. Opłatę, o której mowa w art. 13 ust. 1 pkt 1, pobiera się za parkowanie pojazdów samochodowych w strefie płatnego parkowania, w wyznaczonym miejscu, w określone dni robocze, w określonych godzinach lub całodobowo.
2. Strefę płatnego parkowania ustala się na obszarach charakteryzujących się znacznym deficytem miejsc postojowych, jeżeli uzasadniają to potrzeby organizacji ruchu, w celu zwiększenia rotacji parkujących pojazdów samochodowych lub realizacji lokalnej polityki transportowej, w szczególności w celu ograniczenia dostępności tego obszaru dla pojazdów samochodowych lub wprowadzenia preferencji dla komunikacji zbiorowej.
3. Rada gminy (rada miasta) na wniosek wójta (burmistrza, prezydenta miasta), zaopiniowany przez organy zarządzające drogami i ruchem na drogach, może ustalić strefę płatnego parkowania.
4. Rada gminy (rada miasta), ustalając strefę płatnego parkowania:
1) ustala wysokość stawek opłaty, o której mowa w art. 13 ust. 1 pkt 1, z tym że opłata za pierwszą godzinę parkowania pojazdu samochodowego nie może przekraczać 3 zł;
2) może wprowadzić opłaty abonamentowe lub zryczałtowane oraz zerową stawkę opłaty dla niektórych użytkowników drogi;
3) określa sposób pobierania opłaty, o której mowa w art. 13 ust. 1 pkt 1.
5. Stawki opłat, o których mowa w art. 13 ust. 1 pkt 1, mogą być zróżnicowane w zależności od miejsca parkowania. Przy ustalaniu stawek uwzględnia się progresywne narastanie opłaty przez pierwsze trzy godziny parkowania, przy czym progresja nie może przekraczać powiększenia stawki opłaty o 20 % za kolejne godziny w stosunku do stawki za poprzednią godzinę parkowania. Stawka opłaty za czwartą godzinę i za kolejne godziny parkowania nie może przekraczać stawki opłaty za pierwszą godzinę parkowania.
6. Organ właściwy do zarządzania ruchem na drogach w uzgodnieniu z zarządcą drogi:
1) wyznacza w strefie płatnego parkowania miejsca przeznaczone na parkowanie, w tym miejsca przeznaczone na parkowanie oznakowanych pojazdów konstrukcyjnie przeznaczonych do przewozu osób niepełnosprawnych o obniżonej sprawności ruchowej lub pojazdów zaopatrzonych w kartę parkingową;
2) może wyznaczać w strefie płatnego parkowania zastrzeżone stanowiska postojowe (koperty) w celu korzystania z nich na prawach wyłączności w określonych godzinach lub całodobowo.
7. Opłatę, o której mowa w art. 13 ust. 1 pkt 1, pobiera zarząd drogi, a w przypadku jego braku - zarządca drogi.

proponuje następujące działania (kolejność dowolna):
1. dotrzeć do uchwały rady, która określa strefe płatnego parkowania i ustala opłatę za parkowanie oraz dodatkową opłatę za brak biletu parkingowego w strefie płątnego parkowania.
2. ustalić czy miejsce, gdzie stwierdzono brak biletu należy do strefy płatnego parkowania (tylko drogi publiczne, których wykaz winien znajdować się w urzędzie gminy).
3. uprawdopodobnić, że nie byłeś właścicielem pojazdu w dniu braku opłaty i odwołać się od wezwania do zarządcy drogi.
PS. roszczenie przedawnia się po trzech latach.

Adalbert - bardzo dziękuję. Upomnienie dotyczy okresu od 24 listopada 2004 r. (pierwsze parkowanie - leżałam wtedy przez miesiąc w szpitalu, oprócz tego byłam już właścicirelką innego pojazdu, ten stary użytkował mój mechanik - łatwo wykażę)do 2 czerwca 2005 r. (samochód sprzedany w styczniu 2005 r. za 1000 zł bo miał 26 lat, tyle, że mi umowe wcięło :-(, ale nazwisko kupca znam, mogę do niego dotrzeć)

ale wniosek jeden - roszczenie jest przedawnione i nie musze na nie reagować - szukać nowego właściciela i umowy, tak? dobrze zrozumiałam?

5, buuuuuuuu:-(
przeczytałam
a czy to nie jest tak, że taki rachunek musi zostać doręczony uzytkownikowi pojazdu? poza tym nie podano w piśmie gdzie auto stało:-/

Ostatnia edycja:
Witam! Mnie spotkała podobna sytuacja! Otóż dzisiaj dostałem pismo-upomnienie dotyczące parkowania w Szczecinie. Na upomnieniu wyliczono 7 miejsc parkowania pojazdu od 29.01.2004 do 28.08.2007 za które nie miałem uregulowanej płatności. Nie przypominam sobie żeby takie sytuacje zaistniały. Zawsze kupowałem bilet parkingowy i wypełniałem. Nie zbieram starych biletów bo uważałem że są niepotrzebne. Co mam robić? Proszę o pomoc. mam 7 dni!!!!!

A do mnie właśnie doszło to samo, też ze Szczecina, więc się zainteresowałem, poszperałem... No i niestety wynalazłem, że: przedawnienie jest co prawda po 5 latach, ale licząc od końca roku kalendarzowego w którym owo karygodne przestępstwo zostało popełnione... Klopsik... Płacimy... :(

Powrót