Opłaty za turniej

• Autor wątku Autor wątku chorus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chorus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam
mam zamiar stworzyc turniej w znana gre a mianowicie counter-strike mysle aby kazdy wplacal wpisowe (cos okolo 20zl) i tu moje pytanie czy ja moge taki turniej zorganizowac (platny oczywiscie aby wejsc do turnieju trzeba zaplacic i oczywiscie beda nagrody) i tutaj pytanie czy to jest calkowicie legalnie i nikt nie moze sie do tego "doczepic"??? i tutaj jeszcze jedno pytanie poniewaz jesli bede mial strone z info o turnieju aby przynosilo to jakis zysk bede chail sprzedawac reklamy tzn. reklamowac cokolwiek w zamian za wynagrodzenie i tu taj kolejne pytanie czy to rowniez jest zupelnie legalne??? pozdrawiam

Ja myślę, że to jest korzystanie z utworu na odrębnym polu eksploatacji i podlega zezwoleniu przez uprawnionego (tj. nie jest to legalne).

no dobrze moze powiem to inaczej
czy organizowanie turniejow z wpisowym jest dozwolone??? bez zadnej dzialalnosci gospodarczej???
zalozmy ze ma w domu 10 komputerow i chce zorganizowac turniej w jakas gre... oczywiscie ludzie ktorzy chca grac beda musieli zaplacic wpisowe i co o takiej sytuacji mowi prawo???

Mówi tak:
Art. 17.
Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, twórcy przysługuje wyłączne prawo do korzystania z utworu i rozporządzania nim na wszystkich polach eksploatacji oraz do wynagrodzenia za korzystanie z utworu.

no dobrze ale moglbys jasniej??? bo ja wnioskuje z tego ze mam prawo do eksploatacji utworu na wszystkich polach eksploatacji tj. z wlaczeniem takiego przypadku jak opisalem... dobrze rozumiem czy zle???

Nie, no jak? To posiadacz praw autorskich do gry Counter-Strike ma takie prawo i bez jego zgody nie można zorganizować turnieju.

Powrót