Opodatkowanie programu motywacyjnego pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku thementalek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thementalek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

W roku 2019 uzyskałam przychód z programu motywacyjnego pracowdawcy. We wcześniejszych latach rozliczałam je jako przychód z zysków kapitałowych w PIT38, natomiast otrzymałam informację, że od pewnego czasu taki przychód traktowany powinien być rozliczany jak podatek dochodowy.
Pracodawca nie wystawił mi dla tego konkretnego dochodu (z programu motywacyjnego) PIT11 ponieważ wypłata tego programu motywacyjnego odbywa się bez pośrednictwa pracodawcy (wypłacała je mi firma z zagranicy - właściciel spółki w której pracuje).
PIT-37 już zatwierdziłam w systemie podatki.gov.pl, ale skoro interpretacja jest taka, że przychody z programu motywacyjnego powinny być rozliczone z tytułu podatku dochodowego, to zakładam, że musze złożyć korektę.

Czy ktoś z Państwa mógłby wskazać w które pole PIT37 należy wpisać w.w przychód przy dokonywaniu korekty? Czy chodzi o przychód z innych źródeł (poz. 64 z PIT37) czy jako dochód kapitałowy (poz.131 z PIT37), czy należy dodatkowo złożyć PIT36, czy zmienić PIT 37 na PIT36 (jeśli tak, to znowu - w którym polu należy podać ten przychód). A może jednak należy rozliczyć to, tak jak robiłam w poprzednich latach w PIT38?

Powrót