Opowiadania na forum

• Autor wątku Autor wątku Lan1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lan1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
nie udało mi się znaleźć dokładnej informacji na poniższe pytanie:

jestem Administratorem Forum Literackiego. Użytkownicy zamieszczają u nas swoje opowiadania i ich fragmenty - moim zdaniem jest to forma publikacji, w takim razie, czy "nasza" twórczość" jest chroniona prawem autorskim w równym stopniu jak wydania książkowe? Czy mogę dodać do regulaminu forum punkt, że prace zamieszczone na forum chronione są prawem autorskim...?

pozdrawiam serdecznie
Lan

Każda forma publikacji jakiegoś dzieła jest chroniona prawem autorskim moim zdaniem i nie trzeba do tego mieć publikacji książkowej.

To że coś jest na forum, a nie w książce nie znaczy, że nie podlega ochronie autorskoprawnej. O tym czy podlega czy nie decyduje jego treść i forma - musi zawierać przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze. Domniemywam, że te opowiadania zawierają te dwie cechy.

Może Pani w regulaminie forum dodać punkt, że prace jeśli spełniają te dwie cechy to stawowią przedmiot ochrony autorskoprawnej z mocy prawa, bo jak wspomniałem wyżej, nie wpis do regulaminu mówi o tym czy coś będzie chronione czy nie.

[cytat:n7yd1z0a]Czy mogę dodać do regulaminu forum punkt, że prace zamieszczone na forum chronione są prawem autorskim...?[/cytat:n7yd1z0a]
Za to proponuję w razie potencjalnych przyszłych konfliktów z forumowiczami dodać do regulaminu, że zamieszczając posty na forum udzielają Pani licencji na rozpowszechnianie tych utworów. Dobra rada.

Powrót