Opóźnienia w płatności po podpisaniu oświadczenia.

• Autor wątku Autor wątku PaulinaTM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PaulinaTM

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam, pisze w pewnej sprawie. Już wszystko wyjaśniam. W załączniku wysyłam też dokumenty do wglądu.
W akcie notarialnym jest informacja o spłacie ponad 14tys zł, jest tam informacja że po dokonaniu zakupu dłużnik zapłaci w/w kwotę w ciągu dwóch dni roboczych.
W celu odciążenia dłużnika podpisano dobrowolne oświadczenie (przesyłam w załączniku wzor oświadczeniem które jest podpisane ale nie mam chwilowo dostępu do podpisanego) w którym w/w kwota została rozłożona na comiesięczne raty.
Do dnia 15-tego powinna zostać dokonana wpłata. W związku z tym iż jest to niedziela to wpłata powinna być w dniu 13.09.19r
Wpłaty nie było, dodam że na drugim koncie bankowym do którego mam dostęp widnieje wpłata na spłatę raty z dnia 13.09.19r
Dłużnik ma konto w tym samym banku co ja.
Zakładam, że jest to celowe postępowanie.

Czy mogę samodzielnie napisać przedsadowe wezwanie do zapłaty z natychmiastowa wpłata?
Czy mogę naliczać ustawowe odsetki?
Czy jeśli sprawa trafi do sądu to mogę domagać się spłaty kwoty w całości?
Czy dłużnik ma prawo zaprzestać płatności ratalnych ustalonych w oświadczeniu na podstawie aktu notarialnego?
https://drive.google.com/file/d/1V6THWJjDiW_-hAI_skYxdWAnOKpkLfnT/view?usp=drivesdk
view

Ostatnia edycja:
Do dnia 15-tego powinna zostać dokonana wpłata.
A dziś jest 14.
W związku z tym iż jest to niedziela to wpłata powinna być w dniu 13.09.19r
Nie - może być do 15 włącznie. To jest dzień wymagalności. Jest to możliwe jeśli Ty i dłużnik macie rachunki w tym samym banku.
na drugim koncie bankowym do którego mam dostęp widnieje wpłata na spłatę raty z dnia 13.09.19r
To w końcu masz tą wpłatę czy nie? Piszesz tak by nikt nie mógł zrozumieć.

Nie ma żadnych załączników.

Wpłata jest na inne konto bankowe obciążone kredytem. Nie ma wpłaty na inne konto bankowe wskazane w oświadczeniu.

Nie wiem jak dodać załączniki. Proszę o podpowiedź, korzystam z mobilnej aplikacji

Co jeśli do niedzieli nie wpłynie kwota podana w oświadczeniu?

wiegol napisał:
A dziś jest 14.

Nie - może być do 15 włącznie. To jest dzień wymagalności. Jest to możliwe jeśli Ty i dłużnik macie rachunki w tym samym banku.

To w końcu masz tą wpłatę czy nie? Piszesz tak by nikt nie mógł zrozumieć.

Nie ma żadnych załączników.

Przesłałam link do załączników

Zapłatę otrzymałaś, tylko nie na rachunek wskazany w umowie. To nie daje podstaw do ponownego domagania się zapłaty.

To co podpisał dłużnik, to jednostronne zobowiązanie. Więc nie łączy Was umowa/ugoda. Nie odpowiada Ci taki system spłat, to wezwij pisemnie do spłaty całości wyznaczając określony termin od dnia odbioru pisma (np. 7-14 dni). Wraz z informacją iż po tym terminie wniesiesz pozew o zapłatę w postępowaniu cywilnym.
Wrzuć jeszcze oryginał tego zobowiązania (już podpisany).

Powrót