Opóźnienie w złozeniu deklaracji PCC-3

• Autor wątku Autor wątku Adrian1993
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrian1993

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, w 06.2022 roku kupilem motocykl za 8000zl (byl to moj pierwszy zakup). Wypadło mi jakoś z głowy, aby zgłosić zakup oraz zglosic deklaracje PCC-3.

Dzisiaj to wszystko zrobilem, czyli zglosilem pojazd, zlozylem deklaracje PCC-3, zaplaciłem podatek wraz z odsetkami, ktore wyliczylem w kalkulatorze oraz wysłałem "czynny żal" za opóźnienie. Czy w takim wypadku grozi mi jeszcze kara, czy US potraktuje mnie z litością

Z góry dzieki za odpowiedzi

wysłałem "czynny żal" za opóźnienie

Czynny żal będzie skuteczny, jeżeli przed jego złożeniem urząd skarbowy nie rozpoczął jeszcze wobec Ciebie żadnych czynności kontrolnych tzn. nie otrzymałeś żadnych wezwań w celu złożenia wyjaśnień.

W świetle art. 16 § 5 pkt 1 Kodeksu karnego skarbowego zawiadomienie jest bezskuteczne, jeżeli zostało złożone w czasie, kiedy organ ścigania miał już wyraźnie udokumentowaną wiadomość o popełnieniu przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego.

Ostatnia edycja:
Tak, złożyłem dzisiaj razem z zapłaceniem podatku odsetek i złożeniem deklaracji PCC-3

Nie otrzymałem żadnych wezwań.

Tak informacyjnie jakie kary są realne dla braku zapłaty 170zl podatku? Bo w internecie można przeczytać ze do 70k

Tak informacyjnie, to żadne.
A jak już urzędnik jest naprawdę cięty, to może nałożyć mandat 349 zł.

Te kwoty, którymi straszą "w Internecie", to maksymalne kwoty grzywien, które nie są praktycznie nigdy stosowane.

Oczywiście, mówimy o teoretycznej sytuacji, gdyby czynnego żalu nie było.

Powrót