Opracowania utworów muzycznych - od strony prawnej

• Autor wątku Autor wątku Andrzej45
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej45

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Prosiłbym o pomoc w rozważeniu kwestii prawnej sytuacji,w której powielałbym samodzielnie stworzone opracowania utworów muzycznych posiadajacych prawa autorskie w postaci zapisu nutowego, własnego nagrania instruktażowego (tzw covery, nie plagiat).

Opracowanie byłoby w całości moim dziełem (nagranie wideo z moim udziałem, publikacja elektroniczna itd) ale w oparciu o utwory muzyczne jakiegoś artysty/zespołu.

Czy mógłby ktoś z Was napisać o ew konsekwencjach zwiazanych z rozpowszechnianiem własnej publikacji, lecz opartej o utwór muzyczny nie będący moja autorską kompozycją oraz do którego nie posiadam praw autorskich? Jeśli ktoś z Was dostrzega w opisanym działaniu kwestie będące sprzeczne z prawem/zasadami/normami to proszę o wyjaśnienie oraz ew sugestie. Czy mogą wiązać się z tym jakieś kary, pociągnięcie do odpowiedzialnosci?

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto potrafi wyjaśnić tego typu sytuacje.

Pozdrawiam serdecznie!

Rozpowszechnianie takiego utworu będzie łamaniem praw autorskich.
Musisz mieć zgodę właściciela praw do muzyki i tekstu (przeważnie wydawca oryginalnego wydania). Taka zgoda będzie prawdopodobnie odpłatna.

Proszę zwrócić uwagę, że będę rozpowszechniał własne nagranie, własne wykonanie, własną interpretacje - jedynie cudza melodia (utwór), podajac przy tym autora.
Nie będę rozpowszechniał cudzego utworu = nagrania = "oryginału" czyli autorskiej wersji studyjnej, a jedynie własne nagranie takie utworu, zrealizowane w całości przeze mnie (oczywiście poza skomponowaniem).

Czy w żaden sposób nie może tego "podczepić" pod Prawo cytatu ?

http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Kod:
Art. 29. 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

Jeśli faktycznie jest to łamanie praw autorskich, oznaczałoby to, że naprawde liczne amatorskie "filmiki" w serwisach video jak Youtube na których ludzie grają cudze utwory lub uczą jak je grać łamią prawa autorskie? Mam racje?

Dzięki za odpowiedź drzemik. Pozdrawiam!

Z Youtube to jest osobna historia, mnóstwo tam naruszeń i niejednej sprawy sądowej był ten serwis podmiotem.

To o czym Andrzej pisze nie może być traktowane jako cytat (art. 29). Dopuszcza się na podstawie tego artykułu sampling, ale tu sytuacja rozumiem jest inna, bo wykorzystane będą całe melodie. Będą to więc tzw. covery, a każde opracowanie wymaga zgody twócy utworu pierwotnego pomimo, iż autor coveru ma do niego własne prawa autorskie.

Dziękuję za udział w dyskusji!

Jak w takim razie wyglada sytuacja z wykorzystaniem jedynie fragmentów - np intro, solo na instrumencie (partia tylko 1 instrumentu z kilku wykonujących oryginalny utwór)?

Czy, przupuśćmy, coś w rodzaju instruktażu uczącego jak zagrać intro (z ang introduction - wprowadzenie = krotki fragment rozpoczynajacy utwor muzyczny) "piosenek" jakiegoś wykonawcy nadal jest naruszeniem praw autorskich do tej piosenki?

Zajmuję się aranżacją muzyczną od dawna. Z tego co mi jest wiadome i co praktykuję - "bezkarnie" można korzystać z dzieł (tematów) autorów i kompozytorów zmarłych przed 90 laty. W innych przypadkach koniecznym jest uzyskanie zgody od samego autora, lub jego spadkobierców. Niekiedy sprawa nie do rozwiązania.

Powrót