Opracowywanie piosenek.

• Autor wątku Autor wątku garfield23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

garfield23

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam!
Z zawodu jestem song work-out'erem, czyli opracowuje znane utwory muzyczne, zapisując je w nutach, dzięki czemu później inni keyboardziści mogą ją sobie zagrać na wasnym keyboardzie. Swoje piosenki umieszczam na własnej stronie internetowej. Utwory na początku umieszczałem na własnym serwerze, ale ktoś poradził mi, żebym umieszczał je na obcym. Umieszczam więc utwory na 4shared.
Nie mam jako takich praw autorskich do tych piosenek. Jedynie rejestruje je w CC (creative commons polska). Nuty są mojego wydawnictwa (np. nie studia BiS) jak i udostępniam je za free. Interes ten prowadzę od lipca tego roko i narazie nie miałem z tym żadnych problemów, ale co niektórzy mnie już ostrzegają, że mogę je mieć. I moje pytanie: Będą z tego konsekwencję? Jeśli tak, to jak mnie namierzą i jakie mogą być konsekwencje?
Z góry dzięki za odp, pzdr, Jose :)

Witaj,

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zaznaczenie moje) :
Przepis prawny:
Art. 2.
1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.
2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły. W przypadku baz danych spełniających cechy utworu zezwolenie twórcy jest konieczne także na sporządzenie opracowania.
3. Twórca utworu pierwotnego może cofnąć zezwolenie, jeżeli w ciągu pięciu lat od jego udzielenia opracowanie nie zostało rozpowszechnione. Wypłacone twórcy wynagrodzenie nie podlega zwrotowi.
4. Za opracowanie nie uważa się utworu, który powstał w wyniku inspiracji cudzym utworem.
5. Na egzemplarzach opracowania należy wymienić twórcę i tytuł utworu pierwotnego.
czyli na rozpowszechnianie (umieszczenie na stronie www) swoich opracowań utworów powinno posiadać się zgodę autorów / właścicieli autorskich praw do zezwalania na realizację praw zależnych.

Odpowiedzialność, w zależności od rodzaju i zakresu naruszenia, określa również wskazana ustawa w Art. 78,79,80,115-123.

Powrót