Oprogramowanie na licencji GNU

• Autor wątku Autor wątku selesup
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

selesup

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, w firmie w której pracuję zostałam poproszona o sprawdzenie warunków instalacji na jednym ze stanowisk komputerowych systemu operacyjnego Linux i oprogramowania na którym będę pracowała. Na tym oprogramowaniu będzie tworzona dokumentacja dla klientów firmy jak i dokumenty do wewnętrznego użytku. Nie znam się kompletnie na na przepisach prawnych a licencja GNU na podstawie której jest udostępniane to oprogramowanie to dla mnie bełkot, nic z tego nie rozumiem. Proszę o pomoc. Jakie warunki trzeba spełnić żeby takiego oprogramowania w firmie używać? Czy na oprogramowanie musi być faktura, czy można je tak po prostu ściągnąć? Czy w razie kontroli legalności oprogramowania w firmie muszą być jakieś dokumenty potwierdzające legalność oprogramowania? Za pomoc z góry dziękuję.

selesup napisał:
... licencja GNU ...
Nic nie musisz mieć byle by w programie była informacja, że jest on udostępniony na tej licencji. W sieci odnajdziesz wiele opracowań wyjaśniających zasady tej licencji.

W licencji GNU w polskiej wersji
Kod:
http://gnu.org.pl/text/licencja-gnu.html
w rozdziale: "Zasady i warunki kopiowania, rozpowszechniania i modyfikowania" punkt 0. akapit drugi jest napisane: "Niniejsza Licencja nie obejmuje działań innych niż kopiowanie, rozprowadzanie i modyfikowanie - nie mieszczą się one w jej zakresie. Czynność używania Programu nie jest poddana ograniczeniom, a produkty uzyskane z Programu objęte są Licencją tylko wtedy, gdy ich treść stanowi pracę opartą na Programie (niezależnie od stworzenia jej przy użyciu Programu). To, czy fakt taki jest prawdą, zależy od tego, co dany Program wykonuje." Szczególnie zwracam uwagę na drugie zdanie w tym akapicie: "Czynność używania Programu nie jest poddana ograniczeniom...". Ja to interpretuję w ten sposób że programu może korzystać każdy. Ktoś to potwierdzi albo zaprzeczy?

Powrót