Oprogramowanie - oswiadczenie?

• Autor wątku Autor wątku sidu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sidu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Chcialem sie dowiedziec czy moge sie jakos prawnie zabezpieczyc przed kontrola i przed pozwem o piractwo itp,

Czy jesli wgrywam klientowi pirackie oprogramowanie (na jego prosbe) to czy moge zabezpieczyc sie przed konsekwencja ewentualnej jego wpadki proszac go o podpisanie klauzuli typu:

"Oswiadczam, iz posiadam oryginalna wersje oprogramowania i ta instalacja traktowana jest jako kopia zapasowa" czy cos w tym stylu? Czy jezeli on zostanie przylapany na uzytkowaniu nielegalnego softu, to jesli podpisal takie oswiadczenie, to ja jestem czysty? Czy moge poniesc konsekwencje z uwagi na "klamstwo" osoby podpisujacej oswiadczenie?

Inna wersja oswiadczenia o ktorej myslalem to:
"Oswiadczam, iz oprogramowanie zainstalowane u mnie dostarczylem sam, i jest to kopia zapasowa posiadanego przeze mnie oryginalnego programu"

Co o tym myslicie? Ryzykowna sprawa?

Jeżeli instalujesz klientowi nielegalne oprogramowanie, to Ty odpowiadasz za jego rozpowszechnianie (oraz uzyskanie, jeżeli także było nieuprawnione), a klient za uzyskanie lub paserstwo, jeżeli nielegalne oprogramowanie od Ciebie zakupił.

Inna sytuacja by była, gdybyś świadczył jedynie usługę instalacji/konfiguracji oprogramowania. Klient przychodzi z laptopem i płytką i prosi o zainstalowanie z niej Windowsa, a Ty bierzesz pieniądze za instalację. Wtedy odpowiedzialność za ewentualną nielegalność oprogramowania leży po stronie klienta.

Czyli ta druga wersja oswiadczenia byla by trafniejsza, tak? Raczki czyste? :ooo:

O ile oczywiście klient w razie przesłuchania nie zezna czegoś zupełnie odwrotnego, jak na przykład: "Ten pan z firmy zapewniał mnie, że oprogramowanie jest w pełni legalne!"

Czyli ta druga wersja oswiadczenia byla by trafniejsza, tak? Raczki czyste?
my nie udzielamy rad jak miec "czyste raczki"

nie mozna lamac prawa wiec musisz miec legalne oprogramowanie, zadne "oswiadczenie" nie bedzie chronic przed odpowiedzialnoscia karna

Powrót