Oprogramowanie typu TRIAL - a legalność

• Autor wątku Autor wątku Rynq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rynq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Mam pewne wątpliwość odnośnie użytkowania oprogramowania typu trial, dokładnie chodzi mi o program Adobe Photoshop i jego licencje.

Fragment licencji tego programu mówi:
Oprogramowanie próbne. Do zainstalowania lub użytkowania Oprogramowania nie zawsze jest wymagany numer seryjny - nie jest on wymagany na przykład wtedy gdy konfiguracja oprogramowania dopuszcza używanie próbne przez ograniczony czas lub ograniczoną liczbę uruchomień. Użytkownik nie ma prawa użyć Oprogramowania w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem lub Dokumentacja. Na przykład, niedozwolone jest używanie Oprogramowania po zakończeniu okresu próbnego, jeśli nie zostanie wprowadzony poprawny numer seryjny.

A weźmy taką sytuację: Instaluje ten soft.. po jakimś tam czasie kończy mi się okres próbny.. ja następnie robie format c: wraz z tym programem. i po formacie instaluje ponownię tą wersje trial. I sobie normalnie używam (niekomercyjnie, lecz w ramach edukacyjnych) Wg. w/w licencji nie ma nic na temat formatowania i ponownego używania wersji trial. Jedynie fragment licencji mówi: niedozwolone jest używanie Oprogramowania po zakończeniu okresu próbnego, ale ja w tym przypadku "odnawiam" okres próbny :D

Moje pytanie - mogę na takiej zasadzie używać legalnie oraz zgodnie z licencją to oprogramowanie ?

Okres próbny jest określony. Robiąc format c: nie przedłuzasz go...

Pytanie jak to udowodnią...

Zgadzam się w 100% Okres próbny jest określony, robiąc format nie przedłużam..
Ale zwracając uwagę na licencje, nie ma nic o ponownej instalacji triala po formacie.

Podczas instalacji akceptuje ponownie licencje, i otrzymuję okres darmowego użytkowania przez 30 dni.

Chodzi mi o to, że licencja nie mówi jasno, iż ponowna instalacji wersji trial jest zabroniona. A instalują ponownie po formacie, otrzymuje ponownie okres 30 dni darmowego testowania...

Wiec: niedozwolone jest używanie Oprogramowania po zakończeniu okresu próbnego Mnie nie dotyczy gdyż po instalacji (i formacie) mam znów okres próbny.

Mogę tak to rozumieć ?

Dotyczy dotyczy.
Tyle ze nikt Ci tego nie udowodni.

Rynq napisał:
Z
Wiec: niedozwolone jest używanie Oprogramowania po zakończeniu okresu próbnego Mnie nie dotyczy gdyż po instalacji (i formacie) mam znów okres próbny.

Mogę tak to rozumieć ?