Oprogramowanie według wytycznych klienta, z przekazaniem licencji na użycie

• Autor wątku Autor wątku RaGreen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RaGreen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.
Prowadzę JDG, jako główne PKD mając podane 62.01.Z (Działalność związana z oprogramowaniem). Dotychczas, na podstawie opisu kodu oraz informacji zdobytych i wyczytanych w Internecie zrozumiałem, że na podstawie tego kodu mogę:
  • stworzyć lub zmodyfikować już istniejące (stworzone przeze mnie) oprogramowanie według wytycznych klienta,
  • przekazać je klientowi/rozpowszechnić poprzez udzielenie licencji na jego wykorzystanie,
  • zachować prawa autorskie,
  • w przypadku nowego klienta ponownie zmodyfikować je według wytycznych klienta np. dotyczących układu, szaty graficznej i powtórzyć cykl
Nie jestem też VATowcem (podmiotowe zwolnienie z VAT). Czy moje rozumowanie i zdobyte informacje są poprawne i nigdzie nie popełniłem błędu logicznego? Czy może to kod PKD 58.29.50 ma tutaj zastosowanie?

RaGreen napisał:
...

• stworzyć lub zmodyfikować już istniejące (stworzone przeze mnie) oprogramowanie według wytycznych klienta,
  • przekazać je klientowi/rozpowszechnić poprzez udzielenie licencji na jego wykorzystanie,
  • zachować prawa autorskie,
  • w przypadku nowego klienta ponownie zmodyfikować je według wytycznych klienta np. dotyczących układu, szaty graficznej i powtórzyć cykl...
Wszystko zależy od treści zawieranej umowy - zakres przenoszonych praw, udzielanej licencji itd., itp.. Lektura obowiązkowa - Ustawa o prawach autorskich i prawach pokrewnych z naciskiem na Rozdział 5.

Temat wielokrotnie omawiany, poszukaj, poczytaj.

PS.
VAT i PKD nie ma tutaj żadnego znaczenia.

Powrót