OPS - właściwość miejscowa

• Autor wątku Autor wątku malamyszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malamyszka

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Zalało mi dom, który od 3-4 miesięcy stał pusty (chciałam go wynająć ale nie znalazłam chętnego). Sama wynajmowałam w mieście gdzie pracuje mieszkanie.
Zwróciłam się do Ośrodka Pomocy Społecznej gdzie jestem zameldowana i mam dom. OPS odparł, że nie przysługuje mi nic bo "Pani tam nie mieszka" (pracownica mnie zna bo ma dom w tej samej wsi).
Czy mam rozumieć, że jeśli straciłam dorobek życia mogę pocałować się w 4 litery bo akurat wynajmowałam mieszkanie w mieście i w domu nie przebywałam od 3-4 miesięcy?

A może powinnam złożyć wniosek do MOPSu w mieście w którym mieszkam, żeby dostać jakąkolwiek pomoc na remont domu na wsi w innej gminie?

Co powinnam zrobić?

Jestem załamana :(

Może jednak ktoś się orientuje?

Ja się nie orientuje, ale jak przejrzałem ustawę o pomocy społecznej to jedyne uzasadnienie jakie mi przychodzi go głowy to art. 101 (właściwość miejscowa). Z drugiej jednak strony, jeśli organ będzie niewłaściwy to powinien przekazać sprawę właściwemu (art. 65. § 1. kpa).

wypłata odszkodowań zależy od wytycznych gminy, ministerstwa które przydzieliło środki na odszkodowania.
Proszę złozyc wniosek, w przypadku odmowy bądź przyznania będzie wydana decyzja.
Jezeli OPS uznał się za niewłaściwy to przekaże wniosek postanowieniem.

Powrót