Optyk mnie oszukał?

• Autor wątku Autor wątku Maciek23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciek23

Użytkownik
Odpowiedzi
146
Witam.
Rok temu zrobiłem sobie nowe okulary. Szła były jednak za słabe, więc miesiąc temu poszedłem do okulisty po nową receptę. Optyk miał wsadzić nowe szkła w starą oprawkę. Powiedział, że odda mi stare szkła. Tymczasem przy odbiorze okularów stwierdził, że starych szkieł nie oddaje i że je wyrzucił.
Przypuszczam, że wykorzystał je dla innej osoby, nie były bowiem zniszczone.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Napisz dokładnie jaki jest tytuł tej drugiej usługi; za co płaciłeś?

Za nowe szkła zapłaciłem normalnie, natomiast oprawka była dotychczasowa.

To znaczy, że stare szkła są Twoją własnością (podobnie oprawki), którą optyk nie miał prawa rozporządzać wg swego uznania. Zatem jeśli je wyrzucił, należy Ci się odszkodowanie.

Wyślij monit o wydanie szkieł lub zapłatę równowartości. Coś mi mówi, że się znajdą. :D

stare szkła do niczego sie nie nadają i są wyrzucane-wiem z autopsji, nie mogl ich wykorzystac do niczego. Zwroci ci za stare zużyte szkła

Nie były zużyte. Używałem ich tylko do telewizji i komputera.

[cytat="psyhu"]stare szkła do niczego sie nie nadają[/cytat]

A to ciekawe. Możesz jakoś uzasadnić swoje stanowisko?

Bo wg mnie, gdyby nie były za słabe dla autora tematu, to pewnie spełniałyby swoją rolę. Ale dla kogoś innego mogą przecież być idealne.

Niezależnie od tego, te dywagacje w żadnym razie nie umniejszają zasadności roszczeń.

Inna sprawa ze szkla do docinane do oprawek i szansa ze da sie je ponownie wlozyc do innych jest nie duza...

A po co je wkładać do innych? Nie można sprzedać razem z oprawkami do których pasują?

Powrót