Optyk zniszczył okulary i nie chce uznać reklamacji.

• Autor wątku Autor wątku Mxmx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mxmx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Oddałam swoje okulary do optyka w celu wymiany szkieł. Oprawki zakupione online, używane od około dwóch lat, poprzednie szkła montowane były u tego samego optyka i wszystko było w porządku. Dwa tygodnie po wymianie szkieł oprawki pękły w dwóch miejscach, symetrycznie z lewej i prawej strony nad soczewkami w trakcie kiedy miałam je na nosie. Udałam się z okularami i poprzednimi szkłami do innego optyka aby ocenił z czego wynikła taka sytuacja, bo wydawało mi się dziwne, że oprawki pękły z obu stron w tych samych punktach w tak krótkim czasie po wymianie szkieł i to w trakcie ich normalnego użytkowania, nigdy mi nie spadły, nie były uderzone. Optyk uznał, że podczas montażu nie została wykonana próba naprężeń, soczewki powinny być minimalnie mniejsze i to było bezpośrednią przyczyną zniszczenia oprawek.
Niestety w salonie optycznym, w którym szkła były montowane zostałam poinformowana, że w celu wyjaśnienia sprawy musi skontaktować się ze mną szefowa i zostanie jej przekazany mój numer. Dodatkowo pracownica zasugerowała, że szanse na zwrot kosztów za zniszczone oprawki i montaż szkieł (łącznie prawie 1000zł) są prawdopodobnie niemożliwe, ponieważ oprawki nie były zakupione w ich salonie. Niestety zostałam zignorowana, minęło kilka dni i kontaktu od właścicielki salonu optycznego brak.
Chciałabym w takiej sytuacji pojąć jakieś kroki aby odzyskać moje pieniądze za źle wykonaną usługę, ale też za zniszczenie oprawek wartych ponad 600zł.
Bardzo proszę o pomoc, bo pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i jestem absolutnie zielona w tym temacie - czy mogę dochodzić zwrotu nie tylko kosztów wykonania usługi montażu szkieł, ale też zwrócenia pieniędzy za zniszczone oprawki?
Czy w przypadku jeśli rzeczywiście nie będą chcieli uznać reklamacji w związku z tym, że oprawki nie były zakupione u nich, to mają do tego prawo? Nie byłam powiadamiana o tym, że na usługę nie przysługuje mi prawo do reklamacji ze względu na to, że przyszłam ze swoimi oprawkami.

Najpierw reklamacja a jak nie będzie uznana to droga Sądowa (w mojej ocenie rzecznik praw konsumenta itp. niewiele pomoże) - tylko dobrze abyś miał opinie biegłego, który potwierdzi wersję drugiego salonu optycznego.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Bardzo proszę o pomoc, bo pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i jestem absolutnie zielona w tym temacie - czy mogę dochodzić zwrotu nie tylko kosztów wykonania usługi montażu szkieł, ale też zwrócenia pieniędzy za zniszczone oprawki?
Możesz. Reklamujesz wyłącznie usługę (wada dzieła) i żądasz naprawienia jej szkód. NIE MA znaczenia, że oprawki nie były u nich kupione.

Powrót