Opublikowanie danych oszusta

• Autor wątku Autor wątku niedoinformowany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niedoinformowany

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam problem i nie znalazłem na niego odpowiedzi.
Pewien pan podjął się wykonania pewnych prac, co do wykonania których mam wiele zastrzeżeń, ale nie o tym.

Znalazłem jego dane osobowe w kilku spisach firm. Czyli są ogólne dostępne.

Czy mogę stworzyć stronę internetową opisującą tego oszusta, z umieszczeniem tych danych, imię nazwisko, dokładny adres, telefon, nazwa firmy ( te dane są w tych katalogach ) ?

Czy nie będzie ona łamać prawa ?
Czy jeśli umieszczę na niej zdjęcia tego osobnika, które mu zrobiłem, będzie to łamaniem prawa ?

Dziękuję za pomoc.

Jeżeli ta firma umieściła swoją firmę w katalogu/spisie, to zaakceptowała zasady publikacji danych. A więc nie możesz publikować ich danych, no chyba, że się na to zgodzą - w co szczerze wątpię. Ze zdjęciami jest tak samo, jeżeli nie wyrazi zgody na publikacje, to nie możesz tego wykonać - jedyną alternatywą jest zamaskowanie oczu.

Alternatywa: jeżeli masz dowody na oszustwo, to zgłoś się do odpowiednich organów, z pewnością z posiadanymi danymi, coś osiągniesz.

Sprawa zapewne skończy się w sądzie, o ile pan x nie odda kasy lub materiałów z którymi zniknął.

Mam umowę na której się podpisał ze podjął się wykonania usługi i dostarczenia materiałów, z kwotą jaką pobrał.

Mam orzeczenie kierownika budowy, w którym zaświadcza ze praca nie została skończona i materiałów nie ma.

Dlatego uważam ze mam dowody na to ze jest oszustem.

A gdybym podał link do jego wizytówki z katalogu i oświadczył ze jest to oszust i należy go omijać szerokim łukiem albo utopić w kałuży.

Według mnie najlepiej byłoby gdybyś po prostu zgłosił to policji, oni Cię dalej pokierują. Lepiej nie robić niczego pod wpływem presji, bo można sobie samemu zaszkodzić. Ale skoro tak bardzo Ci na tym zależy, to użyj serwisu tnij.org. Nie powinno być problemu. Pozdrawiam

niedoinformowany napisał:
A gdybym podał link do jego wizytówki z katalogu i oświadczył ze jest to oszust i należy go omijać szerokim łukiem albo utopić w kałuży.
To mógłbyś mieś duże szanse na proces z tytułu naruszenia dóbr osobistych poprzez publikację takich stwierdzeń przed prawomocnym wyrokiem sądu (o ile by się taki odbył). I najpewniej proces byś przegrał. Póki co, w Polsce istnieje domniemanie niewinności.

Nie chcę mu darować, bo po zachowaniu tego oszusta teraz wnioskuję ze nie jestem pierwszą jego ofiarą...

I drążę dalej, czy umieszczenie go w tym katalogu nie-polecam.pl, może spowodować że będę miał potem nieprzyjemności prawne?

niedoinformowany napisał:
I drążę dalej, czy umieszczenie go w tym katalogu nie-polecam.pl, może spowodować że będę miał potem nieprzyjemności prawne?
jeśli osoba uzna, że narusza się jej dobra osobiste, założy sprawę, a sąd się do tego zdania przychyli - to wtedy można by mieć kłopoty...

krew mnie zalewa jak widzę efekty "pracy" tej mendy, które widać zwłaszcza po topniejącym śniegu

czy jeśli zrobię zdjęcia efektów tej partaniny, tak że każdy normalny człowiek będzie wiedział ze to powinno wyglądać inaczej
i oświadczę ze wykonała to firma ta i będąca własnością xxx xxx zamieszkałego/zarejestrowaną pod adresem xxx ul xxx numer

rozpowszechnię potem tą stronę na wszelkich forach/katalogach/ i w ogóle gdzie się da

czy będzie to legalne

dlaczego w tym kraju nie mogę jawnie powiedzieć ze ten i ten spierdolił robotę wziął kasę i tyle go było widać :mad:

Powrót