opublikowanie ilustracji w książce bez podania autora

• Autor wątku Autor wątku autorka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

autorka

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Opublikowano bez mojej wiedzy i zgody moje ilustracje w książce- słowniku- jednocześnie nie podano na stronie redakcyjnej tej książki iż jestem autorką zamieszczonych tam ilustracji.

Książka ma kilku ilustratorów i wszyscy poza mną są wymienieni, nawet jeśli wykorzystano 2 czy 3 ilustracje danego autora to został on wymieniony jako autor.

Wydawca wiedział, które ilustracje są moje, miał mój adres i dane, a jednak ...

Poza tym, iż samo opublikowanie moich prac było bezprawne, to co innego jest bezprawnie opublikować, a co innego nie podać mojego imienia i nazwiska jako ilustratorki.

Proszę mi podać jak doprecyzować w tej sytuacji naruszenie moich praw osobistych, na jakie art się powołać i czy mogę się za to domagać zadośćuczynienia i ile?

Zadośćuczynienie za doznaną krzywdę gdyż wydany słownik jest dziełem prestiżowym i międzynarodowym, co stanowi ważną wizytówka dla danego autora, który osiąga w ten sposób swoisty prestiż i satysfakcję osobistą i zawodową w budowaniu swojej kariery - Czy to dobre uzasadnienie?

Autorowi przysługuje przecież prawo do oznaczania jego utworu imieniem i nazwiskiem zwłaszcza gdy jego prace są wydane drukiem w książce.

Powrót