Opuszczenie spółki z o.o. przy braku kontaktu ze wspólnikiem

• Autor wątku Autor wątku algarve123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

algarve123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry wszystkim!
Przychodzę z następującym problemem - jakiś czas temu założyłem ze znajomym spółkę z o.o., w której moja odpowiedzialność ograniczyła się do wniesienia pieniędzy na zabezpieczenie przetargu(głupi i ufny przekazałem znajomemu pieniądze do ręki, a on wpłacił je na konto spółki). Mamy po 50% udziałów i każdy z nas może samodzielnie reprezentować spółkę, mam dostęp do konta bankowego spółki, jednak znajomy zmienił za plecami księgowość spółki i nie mam z nią kontaktu.

Moim priorytetem jest opuszczenie spółki i jej zarządu, jeśli to wykonalne to również chciałbym wypłacić wniesione do spółki pieniądze(ale mogę pogodzić się z ich stratą). W jakiej kolejności powinienem działać, jakie kroki przedsięwziąć?

Ze wspólnikiem nie ma absolutnie żadnego kontaktu, wczoraj zablokował moje numery telefonów.

Przykre to co napisałeś Jestem ciekaw, co CI tutaj doradzą. Troszkę skomplikowana sprawa. jeśli zablokował Twoje numery telefonów, to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie sie do Twojego starego wspólnika. Prawnik będzie konieczny coś mi się zdaje.

Powrót