Orange>Intrum Justita....

• Autor wątku Autor wątku lukacjus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukacjus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!

Rok temu podpisałem umowę z orange, niestety prze głupotę i brak pracy nie zapłaciłem chyba 5 rachunków. Orange zerwało ze mną umowę naliczają 1.400zł kary. Dług wykupiła Intrum Justita i straszy mnie wkoło listami, żebym zapłacił lub natychmiastowo się stawił w celu wyjaśnienia sprawy. Listy nie są polecone, przychodzą po 2-3 na raz, z terminem do zapłaty który już minął:/. Czytałem o tej firmie windykacyjnej i są z nią widzę duże problemy. Chciałbym spłacić ten dług w ratach. Tylko boje się wpłacać pieniędzy na konto firmy windykacyjnej. Minęły dwa miesiące od zerwania umowy, i tydzień od przekazania długu do Intrum Justita. Czy są jakieś inne wyjścia które by mi pomogły? Najlepiej z Orange chciałbym w tej sprawie rozmawiać

Z góry dziękuje za pomoc....
Łukasz.

Przysłali mi poczta propozycje rozłożenia długu na raty. Dług wynosił 1,431 zł musiałem wpłacić 429zł żeby ugoda spłaty została przyjęta. Wpłaciłem 100zł w terminie bo jeszcze nie pracuje i po prostu nie mam. Napisałem email w którym zgodziłem się na raty i zmniejszenie kwoty 429zł na mniejsza. Przysłali email że moja prośba zostanie rozpatrzona i mam czekać na decyzje. Nie dostałem żadnej wiadomości pocztą ani na mail. Dzisiaj przyszło wezwanie przedprocesowe, że mam wpłacić do 3.09. List był awizowany dwa razy dzisiaj odebrałem. Boje się nie wiem co zrobić, wpłacam ile mam na konto które mi podali, ale jak widzę kwota zadłużenia wcale się nie zmieniła.

Nie bo nie mają mojego numeru telefonu.

Czyli ile temu wpłaciłeś te 100zł? Na ogół FW mają długi ogon z księgowaniem wpłat

No wpłaciłem 100zł 27.08 i do 27.08 miałem wpłacić 429zł. Taki był wymóg z strony IJ w propozycji spłaty w ratach jaką mi przysłali. Zaraz po przelaniu napisałem prośbę o zmniejszenie tej kwoty 429 i ustalenie wysokości rat. Odpisali na e-mail że moja prośba zostanie rozpatrzona i dostane odpowiedź. Milczeli do wczoraj, aż odebrałem WEZWANIE PRZEDPROCESOWE. I tu ciekawe bo:

Wezwanie PrzePr. wysłano 27.08 wpłacić mam do 3.09. A odebrałem wczoraj:/ Czyli jakbym nawet wpłacił to 429zł do 27.08 jak było w propozycji ugody spłaty w ratach to i już i tak szło by do mnie to wezwanie przedprocesowe.

Z tym że liczy się data wpłynięcia (zaksięgowania) kwoty na ich konto, ale o ile przelew normalny dochodzi 1-2 dni o tyle w FW księgowanie zajmuje im czasami nawet tydzień, najlepiej przedzwoń do nich i powiedz że dzwonisz w sprawie pisma które im wysłałeś i dla świętego spokoju zrób to z zastrzeżonego numeru, może przez telefon uda Ci się coś ustalić z nimi skoro widzą że coś wpłaciłeś

Czy jeśli jak w większości wypadków nie zgodzą się na raty i zostanę olany,a będę wpłacał regularnie te choćby 100zł sąd oddali wniosek i nie dojdzie procesu i zajęcia długu przez komornika?

Sąd nie będzie obchodziło czy ty wpłacasz po 50 czy po 500, jeśli wierzyciel założy sprawę, to będziesz musiał zapłacić to co teraz plus koszty sądowe i ewentualne komornicze. Możesz mieć nadzieję że wpłacając po te 100zł nie oddadzą sprawy bo widzą że coś wpływa. Ale pewnie dostaniesz propozycję spłaty w ratach bo nie jako FW sprawy do sądu oddają w ostateczności

Powrót