Organ nie przekazuje skargi organowi właściwemu Art.228 Kpa

• Autor wątku Autor wątku lepacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lepacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam.
Na złożoną przeze mnie skargę na działanie organu, ten nie przekazywał jej długo do organu wyższej instancji, a po 2 miesiącach odesłał mnie do tego właściwego: "Organ nie może się wypowiedzieć, co do pisma wysłanego dnia 29.09.2016 r.
Przypominamy, że korespondencja dotycząca w.w. sprawy powinna być prowadzona z organem właściwym t.j. ...."

Następnie przekazał skargę jednak organowi właściwemu, a ten w odpowiedzi powołał się na Art 228 Kpa. wskazując chyba, iż to ja jestem sobie winien jej nierozpatrzenia w terminie bo nie złożyłem jej do organu właściwego i żadnych konsekwencji poza "poprawą komunikacji" wobec organu niższej instancji nie wyciągnie.

Moje pytanie: jak się ma Art. 65. § 1. Jeżeli organ administracji publicznej, do którego podanie wniesiono, jest niewłaściwy w sprawie, niezwłocznie przekazuje je do organu właściwego, zawiadamiając jednocześnie o tym wnoszącego podanie. Zawiadomienie o przekazaniu powinno zawierać uzasadnienie.

do Art. 228. Skargi składa się do organów właściwych do ich rozpatrzenia.

i do Art. 231. Jeżeli organ, który otrzymał skargę, nie jest właściwy do jej
rozpatrzenia, obowiązany jest niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie siedmiu dni, przekazać ją właściwemu organowi, zawiadamiając równocześnie o tym skarżącego, albo wskazać mu właściwy organ.

Czyli mógł ten niższej instancji wskazać mi jedynie ten właściwy ( gdyby dochował terminu), czy powinien był sam przesłać właściwemu a mnie zawiadomić?
Czy ja powinienem był na początku złożyć skargę organowi właściwemu???
Kto tu zawalił?

Powrót