Organ uprawniony do żądania informacji o kierującym pojazdem a Straż Gminna (Miejska)

• Autor wątku Autor wątku Adam Wójcik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ale oni naprawdę istnieją :)

Trudno. Skoro sami się utworzyli niech więc sami może się kontrolują bo ja nic nie wiem o takowej formacji. :D

Witam,
Przeczytałam post i mam pytanie.

dostałam wezwanie od SM o wskazanie kierujacego pojazdem który w dniu X przejechał na czerwonym świetle na skrzyżowaniu. Kamera zrobiła zdjęcie tylko tablicy rejestracyjnej.(tak wnioskuję, bo nie wspomniano w piśmie, że widać kierującego) Otóż - nie dostałam żadnych zdjęć z tego wykroczenia, a jedynie dokumenty - oświadczenie w którym należy wskazać dane osoby kierującą pojazd, jakieś pisma wyjaśniające. Mam czas 7 dni od daty otrzymania pisma. Nie chcę się wymigiwać od tego, tylko nie wiem czy jeśli podam to co ode mnie żądają czy jest prawnie prawidłowe.(czytałam w postach, że SM nie może żądać takich danych) Oczywiście w pkt.4 jest mowa o tym, że niewskazanie osoby kierujacej pojazdem, właściciel pojazdu zgadza się na przyjęcie grzywny w kwocie 500 zł. Nie ma mowy ani o punktach. Wiem,że nie wskazanie tej osoby skutkuje że sprawa jest w toku, a mnie zależy aby tę sprawę zamknąć. Bardzo proszę o radę co robić.
Pozdrawiam

Powrót