A
Adam Wójcik
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 32
- Autor Autor
Ursus21, moim zdaniem Policja - tak, Straż Miejska - nie. Ale może Kadi ma inne zdanie?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ursus21 napisał:A czy świadek ma prawo odmówić odpowiedzi, jeżeli pytanie nie dotyczy osób postronnych, lecz jego samego, a odpowiedź może go narazić na odpowiedzialność karną ?
Ursus21 napisał:Czy posiadacz samochodu ma obowiązek potwierdzić, że w danym dniu i o danej godzinie, osobiście prowadził swój samochód i przekroczył dozwoloną prędkość ?
kadi napisał:Tak, może. O ile mówimy o narażeniu na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.
W sensie czysto praktycznym, jak się zaprze i nic nie powie, to go nikt nie zmusi. Narazi się w ten sposób co najwyżej na odpowiedzialność za nieuzasadnioną odmowę odpowiedzi na pytanie.
Zmieniono 10 lat tamu, w październiku 1999 r.kadi napisał:Fakt, że kilka lat temu można było odmówić także powołując się na obawę odpowiedzialności za wykroczenie, ale treść przepisu zostałą znowelizowana.
Wysoki Sądzie (Kadi to po arabsku sędzia), pragnę WS poinformować, że zdecydowałem się wcześniejsze pytania zadać Rzecznikowi Praw Obywatelskich. Jak otrzymam odpowiedź, to o niej poinformuję.kadi napisał:O ile mnie pamięć nie myli Trybunał (albo SN) się w tej kwestii wypowiadał. Nie mam jednak zbioru orzeczeń pod ręką.
Fakt, że kilka lat temu można było odmówić także powołując się na obawę odpowiedzialności za wykroczenie, ale treść przepisu zostałą znowelizowana.
auseklis napisał:Zmieniono 10 lat tamu, w październiku 1999 r.
Ursus21 napisał:Coś mi się wydaje, że jest to materiał dla Rzecznika Praw Obywatelskich i/lub Trybunału Konstytucyjnego.
Bardzo dobrze, tylko ja chce miec prawo do nic niemowienia. A w przypadku nic niemowienia, nie chce byc za to karany.rafal_26 napisał:no i praktyka jest prawidłowa kolego ursus....
w ogóle moim zdaniem powinno być wprowadzenie zasady prawa anglosaskiego albo mówisz prawdę albo nic.
p_a_r_a_g_r_a_f napisał:Biedny Rzecznik teraz ma zonka... Zamiast siedzieć w ciepłym fotelu lata i szuka odpowiedzi, co by użytkownicy forumprawne.org mogli spokojnie debatować. Myślę jednak, że i tak znajdą się tutaj osoby, dla których jego odpowiedź będzie niezadowalająca.
Ursus21 napisał:Nie oznacza to, że przepis jest zgodny z konstytucją.
Na chłopski rozum w "demokratycznym państwie prawnym" powinna obowiązywać zasada (...) odmowy składania wyjaśnień na temat swojej osoby.
Już dzwonię...Ursus21 napisał:Szanowny Paragrafie, zamiast biadolić nad losem RPO, może byś zatelefonował do samego siebie...
Pozostawię to bez komentarza, bo szkoda gadać...Ursus21 napisał:zmuszanie kierowców do wolniejszej jazdy, zwłaszcza w okresie letnim, gdy większość ograniczeń prędkości nie ma sensu, powoduje ich większe zmęczenie na dłuższych trasach ... i wzrost liczby wypadków
Chwała SR w Kościerzynie i SBiK STOP ! Aczkolwiek i my być może mamy odrobinę zasługi w tym sukcesie. Nie można wykluczyć, że Sąd doczytał się naszych postów i uznał, że skoro Konstytucja RP jest najważniejszym aktem prawnym, a Rzeczpospolita jest jakoby demokratycznym państwem prawnym, to w takim państwie nie może być stosowany przepis art. 78 ust. 4 "kodeksu drogowego", ustanowiony przez państwo bolszewicko-faszystowskie dla ugruntowania swej władzy nad społeczeństwem, a jeżeli przez niedopatrzenie organów obecnego państwa przepis nie został usunięty, to niezastosowanie się doń nie jest wykroczeniem.bik_stop napisał:Koniec z „fotkami od tylu” i karaniem włąścicieli za tzw.nieujawnienie sprawcy przez Straż Gminna w Starej Kiszewie
Sąd Stwierdził
Nieujawnienie osoby kierującej w chwili popełnienia wykroczenie (zdjęcie z fotoradaru) przez właściciela pojazdu (art 78 pkt 4 UPRD )nie nosi znamion wykroczenia - orzekł w dniu 14-12-2009 prawomocnym postanowieniem Sąd Rejonowy w Kościerzynie w sprawie II Ko 417/09 na podstawie art 101 § 1 KPOW uchylając mandat karny nałożony na Adriane Wycinka przez Komendanta Straży Gminnej w Starej Kiszewie .
Zatem Sąd w prawomocnym postanowieniu orzekł o bezprawności stosowania art 97 KW w związku z art 78 pkt 4 Ustawy PRD bo takie podstawy prawne użył Komendant Straży Gminnej nakładając mandat .
http://sopot.naszemiasto.pl/wydarzenia/1069307.html
Sąd Rejonowy w Kościerzynie całkowicie podzielił w tym przypadku stanowisko Stowarzyszenia Bezprawiu i Korupcji STOP