Witaj PeJo.
Podany link u mnie nie działa... Może mógłbyś wkleić na forum treść tej strony internetowej (a przynajmniej istotne fragmenty)?
A skoro ten temat znowu wypłynął to informuję, że sprawa rozstrzygnie się w Sądzie za kilka dni... W odpowiedzi na zawiadomienie o terminie rozprawy (obecność obowiązkowa) wystosowałem do Sądu pismo:
<<
Sąd Rejonowy
w (...)
Wydział II Karny
(...)
Sygn.akt: (...)
WNIOSEK
Niniejszym wnoszę o uwzględnienie okoliczności i twierdzeń zawartych w piśmie z dnia (...), tj. w uzasadnieniu do sprzeciwu od wyroku nakazowego wydanego przez Sąd Rejonowy w (...) z dnia (...). sygnatura akt (...).
Ponadto wnoszę o uwzględnienie poniższych okoliczności, mających istotny wpływ na rozstrzygnięcie przedmiotowej sprawy:
Straż Miejska w (...) nie przedłożyła w „Wezwaniu” z dnia (...) jakiegokolwiek zdjęcia osoby w celu ustalenia jej tożsamości, a także nie okazała mi jakichkolwiek osób, których tożsamość miałbym potwierdzić. W przedmiotowej sprawie Straż natomiast wezwała do wskazania sprawcy ujawnionego przez siebie wykroczenia drogowego, a nie do określenia czyjejkolwiek tożsamości. Należy uznać zatem, iż wobec nie wskazania jakiejkolwiek osoby (bądź jej zdjęcia) do identyfikacji, tj. której tożsamość należało określić, stosowanie art.65 KW jest nieuprawnione. Nie zaszła bowiem przesłanka, o której mowa w w/w przepisie prawa.
Dowód: Akta sprawy.
Wnoszę o ponowne zbadanie warunków formalnych przedmiotowego wniosku o ukaranie, o których mowa w art.59 §1 KPW, w szczególności weryfikację określenia miejsca popełnienia zarzucanego mi wykroczenia. Stwierdzenie bowiem, że nie zostało ono popełnione w gminie właściwej dla podmiotu wzywającego, powinno skutkować odmową wszczęcia postępowania, o którym mowa w art.57 §1 KPW, z uwagi na złożenie wniosku o ukaranie przez organ do tego nieuprawniony. Straże gminne uprawnione są bowiem wyłącznie do ścigania wykroczeń popełnionych na terenie ich obszaru działania, a nie w innych gminach.
Jednocześnie należy zauważyć, że Pan Ryszard Stefański, na którego opinie powoływały się niejednokrotnie Sąd Najwyższy oraz Trybunał Konstytucyjny, w komentarzu do art.78 ust.4 ustawy Prawo o ruchu drogowym zawartym w LEX 2008, jako uprawnione organy enumeratywnie wymienia policjanta, prokuratora, sąd, starostę i ubezpieczyciela. Straż gminna (miejska) nie została natomiast wymieniona jako uprawniony organ w rozumieniu tego przepisu, co w tym zakresie potwierdza wcześniejsze moje twierdzenia.
Załączniki:
1. Odpis wniosku.
>>
I zgodnie z Waszymi sugestiami, nie zamierzam na rozprawie ani zadawać pytań, ani rozwodzić się nad problemem. Będę wnosił jedynie o uwzględnienie wcześniej pisemnie podniesionych przeze mnie argumentów.
Pozdrawiam, Adam Wójcik.
PS. Wcześniej cytowałem wyrok Sądu z Lublina stwierdzający, że Straż Miejska (Gminna) nie jest organem lub instytucją w rozumieniu przepisów egzekucyjnych w administracji. Teraz ukazał się kolejny wyrok, który "idzie dalej" bo stwierdza, że ani Staż, ani jej Komendant nie jest jakimkolwiek organem w rozumieniu całego prawa administracyjnego:
III SA/Łd 547/09 - Wyrok WSA w Łodzi z dnia 2010-02-03
III SA/Łd 547/09 - Wyrok WSA w Łodzi z 2010-02-03
<<
Skoro komendant straży podlega służbowo prezydentowi miasta i prezydent sprawuje ogólny nadzór nad działalnością straży to komendant straży nie jest organem w rozumieniu prawa administracyjnego. Pogląd taki wyraził Naczelny Sąd Administracyjny w postanowieniu z 4 marca 2008r. w spr. II FW 2/07 (Lex nr 466164). Sąd w obecnym składzie podzielił ten pogląd.
(...)
Straż miejska nie jest organem w rozumieniu prawa administracyjnego.
>>
Tyklo patrzeć, o czym jestem przekonany, kolejne wyroki wykażą, że Straż nie jest organem w rozumieniu art.78 ust.4 ustawy PRD...