Organizacje zbiorowego zarządzania, a licencja na CNN

• Autor wątku Autor wątku imat92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

imat92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Mam pytanie dotyczące następującego stanu faktycznego. Hotel opłaca SAWP, ZAiKS, STOART i ZAPA a ponadto obowiązkowy abonament RTV, a jakaś firma, która rzekomo reprezentuje stacje CNN, żąda podpisania umowy licencyjnej na reemisje wskazanego przeze mnie kanału telewizyjnego. Czy w takim przypadku właściciele hoteli mają dodatkowo obowiązek zawarcia umów licencyjnych z każdym kanałem telewizyjnym, który chcą emitować w hotelu? Czy może opłaty na rzecz organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi wystarczą by legalnie emitować programy z telewizji kablowej, które są zagraniczne, takie jak wyżej wskazane CNN?

Dziękuje za odpowiedz.

Pozdrawiam

imat92 napisał:
... Czy może opłaty na rzecz organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi wystarczą by legalnie emitować programy z telewizji kablowej, które są zagraniczne, takie jak wyżej wskazane CNN? ...
To zależy jakim tytułem wnosisz te opłaty i czy ów nadawca jest reprezentowany prze OZZ.

Dziękuję za odpowiedz. Z tego co wiem to CNN nie jest reprezentowany przez żadną z OZZ. Opłaty wnoszone są tytułem udostępniania gościom hotelowym, programów telewizyjnych i radia, które obejmują chronione przez prawo autorskie i prawa pokrewne materiały. Czy jeżeli CNN nie jest reprezentowana przez żadną z OZZ, to powinienem wykupić licencje od dystrybutora CNN, za którego podaje się firma, która do mnie napisała? Czy wynika to z jakiegoś konkretnego przepisu?

Prawo do reemitowania programu przysługuje wyłącznie nadawcy Nadawcy - Art. 97. Ustawy.

Czyli rozumiem, że jeżeli firma, która podaje się za reprezentującą CNN, wykaże że ma odpowiednie umocowanie do reprezentowania CNN, to zgodnie z art. 97 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, może żądać od hotelu wykupienia odpowiedniej licencji na reemitowanie CNN? Dziękuję.

Dziękuję za odpowiedz. Zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych, "reemitowaniem utworu jest jego rozpowszechnianie przez inny podmiot niż pierwotnie nadający, drogą przejmowania w całości i bez zmian programu organizacji radiowej lub telewizyjnej oraz równoczesnego i integralnego przekazywania tego programu do powszechnego odbioru". Czy w przypadku o którym napisałem wyżej, tj. gdy hotel udostępnia swoim gościom kanały telewizyjne, to dokonywana jest reemisja? Chciałbym jeszcze zapytać, czy jeżeli hotel płaci SAWP, ZAiKS, STOART i ZAPA to może być tak, że zakres przedmiotowy jednej z tych OZZ pokrywa się z zakresem przedmiotowym innej OZZ? Dziękuję.

imat92 napisał:
... gdy hotel udostępnia swoim gościom kanały telewizyjne, to dokonywana jest reemisja? ...
Tak.
imat92 napisał:
... czy jeżeli hotel płaci SAWP, ZAiKS, STOART i ZAPA to może być tak, że zakres przedmiotowy jednej z tych OZZ pokrywa się z zakresem przedmiotowym innej OZZ? ...
Nie powinno.

Dziękuję za odpowiedz. Czyli oznacza to, że hotele muszą zawierać umowy licencyjne z każdym kanałem telewizyjnym, który emitują gościom? Z tego co wiem, to hotele opłacają "wyłącznie" abonament RTV i OZZ. Czy spotkał się Pan może z taką praktyką, gdzie hotel oprócz abonamentu i OZZ płaci umowy licencyjne np. z CNN? Wydaje mi się to absurdem... Dziękuję.

Wracamy do postu #2. Odpowiednią umowę podpisuje się z OZZ.

Czyli rozumiem, że CNN powinien być reprezentowany przez odpowiednią OZZ? Hotel ma podpisane umowy z wskazanymi 4 OZZ, jednak z tego co wiem, żadna z nich nie reprezentuje CNN. Dziękuję.

imat92 napisał:
Czyli rozumiem, że CNN powinien być reprezentowany przez odpowiednią OZZ?...
Nie musi.

PS.
Rozumiem, że posiadasz stosowną umowę ze swoim operatorem satelitarnym na rozprowadzanie programów.

Dziękuję, chciałbym zadać Panu ostatnie pytanie. Czy biorąc pod uwagę opisany stan faktyczny, hotel powinien wykupić licencje od CNN by "legalnie" transmitować ten kanał?

Twoje pytanie jest nie na miejscu. Masz obowiązek działać legalnie.

LeszsekS napisał:
PS.
Rozumiem, że posiadasz stosowną umowę ze swoim operatorem satelitarnym na rozprowadzanie programów.

Przepraszam dopiero teraz przeczytałem Pana PS.

Tak posiadam umowę z operatorem na transmisję programów. Czyli z tego wynika, że w tym przypadku trzeba jeszcze sprawdzić, czy w umowie z operatorem satelitarnym jest coś na temat rozprowadzania programów. Bo jeśli jest taki zapis to zdaje się, że wtedy hotel nie będzie miał obowiązku zawierania umowy licencyjnej z CNN.

Jak najbardziej, wtedy roszczenia tej Firmy powinny być skierowane do Operatora, który na pewno posiada odpowiednią umowę z nadawcą.

Powrót