Organy administracji niezespolonej

• Autor wątku Autor wątku pro222221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pro222221

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witajcie! czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć notatkę podaną przez mojego wykładowcę:
" organy administracji niezespolonej, które podporządkowane są właściwym ministrom, zaś Wojewoda ma uprawnienia koordynacyjne i opiniodawce (są to m. in: Dowódcy okręgów wojskowych, Wojskowi Komendanci Uzupełnień, Izby Skarbowe itd.)"
Z góry dziękuje za pomoc w rozszyfrowaniu "rebusu"

Ja tu sensu nie widzę wogóle ( chyba ten sam wykładowca bo u mnie notatki są tak samo pokręcone )

Chodzi tu chyba o rozróżnienie między administracją zespoloną (w województwie z wojewodą) a niezespoloną. Niezespolona to ta o której mowa w art. 56 ustawy o wojewodzie i administracji rządowej w województwie m.in dowódcy okręgów wojsk. i inni tam wymienieni, także ci z twojego nawiasu. W stosunku do niej wojewoda ma tylko jakieś ograniczone uprawnienia (może i opiniodawcze:)), zaś te ograny nie są podporządkowane wojewodzie tylko składają mu co roku sprawozdanie, podporządkowane są właściwym ministrom np. dowódcy okręgów wojsk.- Ministrowi Obrony Narodowej.
Zespolona zaś to ta którą wojewoda kieruje i kontroluje a także ponosi za jej działania odpowiedzialność np. Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego czy Wojewódzki Inspektor Nadzoru Kartograficznego i Geodezyjnego o np. tak to jest zapisywane w ustawach (z prawa geodezyjnego, przepis o tym co składa się na służbę geodezyjną kraju):wojewoda wykonujący zadania przy pomocy wojewódzkiego inspektora nadzoru geodezyjnego i kartograficznego jako kierownika inspekcji geodezyjnej i kartograficznej, wchodzącej w skład zespolonej administracji rządowej w województwie.

Ostatnia edycja:
Powrót