orzeczenia Sądu Najwyższego - PRAWO CYWILNE

• Autor wątku Autor wątku Anna_Br
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna_Br

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jestem nowicjuszką na Forum i już potrzebuję Państwa pomocy. Wiem jak znaleźć orzeczenia SN jeśli się ma konkretne dane, ja natomiast dysponuję tylko hasłem :

Wyrok SN z dnia 20.01.1970 ( OSN 1970 poz 163 )

Po wpisaniu tego do wyszukiwarki pojawia się całe mnóstwo różnych wyroków a nie akurat ten o który mi chodzi.
Na stronie SN nie ma wyroków 1970 r.

Istnieje jeszcze możliwość że ja poprostu nie umiem szukać:) To by mnie bardziej ucieszyło, gdyż muszę znaleźć ten wyrok i inne jeszcze z lat 70 tych oraz nawet 60-tych, piszę pracę licencjacką i mój promotor wiecznie narzeka " za mało orzecznictwa, za mało orzecznictwa..."
Dlaczego nie szukam nowszych? ponieważ komentarz Becka z którego korzystam odwołuje się do wyroków z tych lat.

Bardzo proszę o pomoc, wskazówki jak to zrobić.

może ktoś odpowie ? bo tez bym chcial wiedziec:)

Znajdź OSN z 1970 roku (to takie "czasopismo") - numer w którym jest pozycja 163.
Polecam bibliotekę uniwersytecką (wydziałową) lub jakąkolwiek porządną bibliotekę publiczną.

Prawdę mówiąc jestem zaskoczony, że jesteś na etapie pracy licencjackiej i nie korzystasz z biblioteki.

Wyrok z dnia 20 stycznia 1970 r. Sąd Najwyższy o sygn. akt II CR 624/69

Również pod rządem przepisów kodeksu cywilnego zachowała aktualność zasada prawna uchwalona przez Sąd Najwyższy w składzie 7 sędziów z dnia 11 stycznia 1960 r. 1 CO 44/59 (OSN 1960, z. IV, poz. 92), według której okoliczność, że wyłączną przyczyną powstania szkody, o jakiej mowa w art. 152-153 k.z. (obecnie art. 435 i 436 k.c.), jest zachowanie się poszkodowanego, któremu ze względu na jego wiek winy przypisać nie można, a zwalnia od odpowiedzialności przewidzianej w tych przepisach, uzasadnia jednak odpowiednie zmniejszenie wysokości odszkodowania na podstawie art. 158 § 2 k.z. (obecnie art. 362 k.c.).

Czy o ten chodzi?
Można ich szukać albo w zbiorach orzecznictwa Sądu albo w bazach programów prawniczych takich jak np Lex, Lex Polonica, Kwantum czy Legalis

Witam!
Jestem na forum po raz pierwszy i chciałabym prosić Państwa o pomoc w znalezieniu wyroku Sadu Najwyzszego I CRN 93/96 z dnia 14 listopada 1996 roku.Szukam od jakiegos czasu w internecie,ale znajduję tylko jakieś urywki,a ja chciałabym przeczytac cały wyrok.Bardzo proszę o szybka pomoc.Na stronie SN tez nie mogę znaleźć.Z góry dziekuje za pomoc

Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 14 listopada 1996 r. I CRN 93/96

Teza:

Obowiązek alimentacji dzieci przez rodziców ma swoje źródło w więzi rodzinnej stron i w żadnej mierze nie powinien być uzależniany od stanu stosunków majątkowych wiążących zobowiązanego z osobami trzecimi. (...)

W stosunku do poprzedniej treści art. 203 § 4 kpc ograniczona została możliwość ingerencji sądu w odniesieniu do czynności dyspozytywnych stron, do jakich należy ugoda. Sąd bowiem może, a nie musi, jak było dotychczas, uznać dokonaną czynność za sprzeczną z prawem itd., a ponadto ewentualna ingerencja Sądu w dyspozytywne czynności strony dotyczy zawężonego katalogu przypadków. Odpadła dopuszczalność wspomnianej ingerencji w wypadku „rażącego naruszenia usprawiedliwionego interesu osób uprawnionych”.

Więcej poszukałbym w Prokuratura i Prawo - dodatek 1997/2 poz. 30

Witam!
Dziekuję bardzo za szybka odpowiedź,ale mam właśnie problem ze znalezieniem
czasopisma Prokuratura i Prawo dodatek 1997/2 w internecie.Na stronie Prokuratury Generalnej sa numery główne PiP,ale bez dodatku.Może nie umiem szukać?

Proszę się udać do czytelni na wydziale Uniwersytetu, najlepiej na wydział Prawa

Nie wszystko udaje się w Internecie znaleźć, ale to nie znaczy, że nie istnieje.

Dziekuję bardzo za pomoc.

Witam, potrzebuje orzeczenia SN z 1938 roku, nigdzie nie moge znalezc...

Sygnatura wyr. SN z 21.07.1938 r. I K 1061/38
dotyczy art. 158 kk

Może trzeba spróbować np. z taką sygnaturą: 1 K. 1061/38

albo w bazie orzecznictwa LexPolonica wpisać: LexPolonica nr 416680

Colder napisał:
Nie wszystko udaje się w Internecie znaleźć, ale to nie znaczy, że nie istnieje.

Odważna teza;)

Sygnatura wyr. SN z 21.07.1938 r. I K 1061/38
dotyczy art. 158 kk
Jak wklepałem w lexa to wyskakuje że orzeczenie było opublikowane w OSN(K) 1939 nr 3 poz. 71, niech Pan spróbuje w bibliotece to odnaleźć.

Witam,ja także mam problem ze znalezieniem postanowienia,bardzo prosze o pomoc. SN 2006-12-21,III CZ 90/06,LEX nr 610091

Czy są wydane zbiory tych orzeczeń? Jeżeli tak, to jak się nazywają, żeby znaleźć po nazwie.

jolahola33 napisał:
Witam,ja także mam problem ze znalezieniem postanowienia,bardzo prosze o pomoc. SN 2006-12-21,III CZ 90/06,LEX nr 610091

Oddalenie zażalenia kwestionującego odrzucenie skargi kasacyjnej ze względu na zbyt niską wartość przedmiotu zaskarżenia

Postanowienie

Sądu Najwyższego - Izba Cywilna

z dnia 21 grudnia 2006 r.

III CZ 90/06
Teza

Najem lokalu stanowi jedną z prawnych postaci władania lokalem. Uprawnienie do mieszkania, ze względu na swe funkcje, wiąże się z prawami osobistymi, tj. godnością człowieka, ponieważ radykalną alternatywę posiadania mieszkania stanowi bezdomność. W określonych wypadkach osobisty charakter uprawnienia może mieć dominujące znaczenie, np. w razie rozstrzygania o prawie do lokalu socjalnego. W każdym jednak wypadku prawo do mieszkania ma również walor ekonomiczny, gdy jako dobro zbywalne, a przynajmniej ekwiwalentne może być nabyte za pieniądze. Dlatego prawne postacie władania lokalem mieszkalnym podlegające ochronie, związane z innymi prawami rzeczowymi lub obligacyjnymi (najem) uznawane są za prawa majątkowe.

Legalis
Ustawa o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego, Art. 1
Kodeks postępowania cywilnego, Art. 398[2] § 1

Numer 163808

Skład sądu
SSN Zbigniew Strus (przewodniczący, sprawozdawca)

SSN Mirosław Bączyk

SSN Antoni Górski
Sentencja
Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa Tomasza S. przeciwko Gminie L. o ustalenie wstąpienia w stosunek najmu lokalu mieszkalnego, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 21 grudnia 2006 r., zażalenia powoda na postanowienie Sądu Okręgowego w L. z dnia 10 października 2006 r., sygn. akt (...), oddala zażalenie.
Uzasadnienie
Powód domagał się ustalenia, że wstąpił w stosunek najmu określonego lokalu mieszkalnego. W pozwie i apelacji od wyroku oddalającego powództwo wskazał kwotę (...) zł jako wartość przedmiotu sprawy oraz przedmiotu zaskarżenia. Tę samą wartość przedmiotu zaskarżenia wskazał w skardze kasacyjnej odrzuconej postanowieniem Sądu Okręgowego z 5 lipca 2006 r.

W zażaleniu na to postanowienia powód reprezentowany przez zawodowego pełnomocnika domaga się uchylenia zaskarżonego orzeczenia sądu odwoławczego i zasądzenia kosztów procesu, zarzucając naruszenie art. 3982 § 1 KPC polegającego na przyjęciu, że sprawa ma charakter majątkowy. W uzasadnieniu zażalenia skarżący powołuje postanowienie Sądu Najwyższego z 14 sierpnia 1997 r. sygn. II CZ 87/97.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje.

Najem lokalu stanowi jedną z prawnych postaci władania lokalem. Uprawnienie do mieszkania, ze względu na swe funkcje, wiąże się z prawami osobistymi, tj. godnością człowieka, ponieważ radykalną alternatywę posiadania mieszkania stanowi bezdomność. W określonych wypadkach osobisty charakter uprawnienia może mieć dominujące znaczenie np. w razie rozstrzygania o prawie do lokalu socjalnego (postanowienie Sądu Najwyższego z 15 stycznia 2004 r., II CZ 34/03, Wokanda 2004/9/8). W każdym jednak wypadku prawo do mieszkania ma również walor ekonomiczny, gdy jako dobro zbywalne, a przynajmniej ekwiwalentne może być nabyte za pieniądze. Dlatego prawne postacie władania lokalem mieszkalnym podlegające ochronie, związane z innymi prawami rzeczowymi lub obligacyjnymi (najem) uznawane są za prawa majątkowe (np. wyrok z 19 stycznia 2006 r. IV CK 336/05, wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 2 czerwca 1999 r. K 34/98 - OTK ZU 1999, nr 4, poz. 94). W świetle powyższego, odmienny pogląd skarżącego nie zasługuje na uwzględnienie, a poza tym nie został uzasadniony. Oczywista jest przy tym konieczność ostrożnego posługiwania się tezami orzeczeń Sądu Najwyższego wydanymi w sprawach rozpoznanych pod rządem przepisu art. 393 pkt 1 KPC, uzależniającego - ze względu na progi wartościowe - dopuszczalność kasacji w sprawach majątkowych, od ich charakteru jako "spraw o świadczenie". Są one nieadekwatne do kasacji i skarg kasacyjnych wnoszonych od orzeczeń sądu drugiej instancji wydanych po 1 lipca 2000 r.

Nie znajdując podstaw uwzględnienia zażalenia, Sąd Najwyższy orzekł jak na wstępie, zgodnie z art. 3941 § 1 i 3 KPC, w związku z art. 39814 KPC.

Powrót