Orzeczenie o dowodach rzeczowych.

• Autor wątku Autor wątku agito
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agito

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam zgodziłem się na dobrowolne poddanie się karze na podstawie art.355 par. 1kpk.
Nie dawno zostało mi przesłane zawiadomienie o terminie posiedzenia. Lecz w wniosku Prokuratora występuje wpis którego nie było na mojej zgodzie "orzeczenie o dowodach rzeczowych".
Więc pytam was co to dokładnie oznacza? I jak to ma się do mnie?
Ewentualnie czy jak wniosek Prokuratora nie zgadza się z podpisaną przeze mnie zgodą, to czy zostanie on za akceptowany?

Jeżeli w sprawie były zabezpieczone dowody rzeczowe, to należy coś z nimi zrobić. Ocenia to policjant prowadzący sprawę lub prokurator. Ostateczna decyzja należny do prokuratora. W tym celu zostaje wydane Postanowienie w przedmiocie dowodów rzeczowych. Niektóre z zabezpieczonych rzeczy mogą zostać zwrócone a niektóre pozostaną jako dowody rzeczowe w sprawie. O tym fakcie są powiadamiane strony. Prawdopodobnie o to chodzi, nie ma to wpływu na Twoje dobrowolne poddanie się karze. Są to odmienne czynności procesowe.;)

Jeżeli o tym decyduje Prokurator to czemu ten wpis znalazł się w wniesionej karze. Jest to napisane ogólnie, jakby dotyczyło wszystkich dowodów. Czy to oznacza że po prostu wszystkie dowody rzeczowe zostaną zatrzymane?
Z góry dziękuje za pomoc.

Konieczna jest znajomość całości dokumentu a nie zdań wyrwanych z kontekstu, aby można było udzielić bliższej odpowiedzi na Twoje pytanie.

a może jest napisane "przepadek dowodów rzeczowych" ?

Ehh proszę podaje cały kontekst.
za zgodą oskarżonego wyrażoną w dniu xx.xx.xxxxr. podczas przesłuchania go w charakterze podejrzanego
wnoszę o:
8 miesięcy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary na okres próby 3 lat, dozór kuratora, orzeczenie o dowodach rzeczowych, zwolnienie z opłat i kosztów postępowania.

Na zasadzie art. ---------------------------------------- sprawa podlega rozpoznaniu przez Sąd w trybie uproszczonym.

No więc ponawiam moje pytanie co oznacza wpis "orzeczenie o dowodach rzeczowych" Bo na moje można to interpretowac jako "Decyzja w sprawie dowodów rzeczowych" z tym że nie jest zawarta w tym czy przepadają czy zostają zwrócone?

Prawdopodobnie autor tego dokumentu będzie musiał udzielić odpowiedzi.

Każdy policjant czy prokurator posiada wzory pism czy protokołów. W czasie komputerowej przeróbki dostosowania dokumentu do potrzeb zdarzają się jakieś błędy. Prawdopodobnie tak jest w tym przypadku.

CB61 napisał:
Każdy policjant czy prokurator posiada wzory pism czy protokołów. W czasie komputerowej przeróbki dostosowania dokumentu do potrzeb zdarzają się jakieś błędy. Prawdopodobnie tak jest w tym przypadku.

Niekoniecznie. Przede wszystkim nie wiemy o jakich dowodach rzeczowych mówimy. Nikt chyba nie liczy że np torebkę z narkotykami organ prowadzący odda sprawcy.

Dalej - policjant bądź prokurator orzekają o dowodach rzeczowych na etapie postępowania przygotowawczego. Jeżeli Prokurator kieruje akt oskarżenia do Sądu, to przekazuje również do dyspozycji Sądu dowody rzeczowe zabezpieczone w sprawie. Jeżeli sprawa jest rozpatrywana w trybie zwykłym (a więc ze wszystkim rozprawami, przesłuchaniami w sądzie etc), to wydając wyrok Sąd odnosi się również co do przekazanych mu dowodów rzeczowych. Jeżeli natomiast sprawa jest kierowana w trybie art. 335 k.p.k., to nie ma klasycznej rozprawy, jest tylko posiedzenie. Jeżeli na tym posiedzeniu Sąd przychyli się do wniosku w zakresie dobrowolnego poddania się karze, to jednocześnie może też orzec jaki będzie los przekazanych mu dowodów rzeczowych.

magnatex - to co wszystko napisałeś to się zgadza i o tym wiem.
Spróbuj wyjaśnić o co chodzi z tym orzeczeniem o dowodach rzeczowych:

8 miesięcy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary na okres próby 3 lat, dozór kuratora, orzeczenie o dowodach rzeczowych, zwolnienie z opłat i kosztów postępowania.

Najpierw agito musiałby nam powiedzieć, jakie dowody rzeczowe występowały w jego sprawie. Inaczej się orzeka w przypadku np narkotyków gdzie wiadomo że będą one podlegały zniszczeniu, a inaczej np w przypadku podrobionych faktur gdzie Sąd może orzec ich przepadek i pozostawienie w aktach sprawy.
Możliwe jest też rozwiązanie, że niektóre z dowodów ulegają przepadkowi, a niektóre po wydaniu wyroku, jakie zbędne dla sprawy mogą zostać zwrócone skazanemu.

Chodzi o około 70 płyt z pirackimi filmami, kolekcji anime (30 płyt) które nie są objęte prawami autorskimi w europie więc są w pełni legalne oraz komputer na którym całe oprogramowanie było legalne lecz były ściągane te filmy.
Aha i jeszcze laptop który był czysty całkowicie bowiem spalił się w nim dysk i dopiero co kupiłem nowy (nic na nim nie było wgrane).

Ostatnia edycja:
I o co chodziło ? bo mam podobne pismo z posiedzeniem o dowodach rzeczowych.
Stawiennictwo jest nieobowiązkowe.
Moja sprawa była podobna też nielegalne oprogramowanie, zarekwirowany komputer/modem/płyty
Oddali komputer bez płyt i dysku twardego ?

Ostatnia edycja:
W sumie poj**** ich troszkę bo zrobili po tym jeszcze jedną sprawę dotyczącą samych płyt bez kompów, i ta sprawa została umorzona.
Po upływie około miesiąca od umorzenia został zwrócony cały sprzęt i wszystkie płyty.... co do jednej.
A wyrok na który się zgodziłem został!!! Więc za co zostałem skazany? za nic w sumie bo wszystko z tego wygląda było legalne tak jak podejrzewałem (bo inaczej zostało by zarekwirowane bądź zniszczone) więc pytam się gdzie jest sprawiedliwość hehe.

jezeli w sprawie byly zabezpieczone jakies dowody rzeczowe to sad wyrokujac powinien o nich orzec. stad ten zapis.

Witam wszystkich serdecznie i bardzo proszę o pomoc. W maju dostaliśmy z mężem wyrok, w którym to sąd orzeka przepadek dowodów rzeczowych w postaci dysków twardych z dwóch komputerów, natomiast w następnym punkcie orzeczenia nakazuje na podstawie art. 230 § 2 kpk zwrócić nam po usunięciu dysków twardych obydwa komputery. Wyrok zapadł w maju, a my jak te sieroty nie wiemy co z tym zrobić :rolleyes: Myśleliśmy, że dostaniemy jakieś pismo gdzie te komputery można odebrać, ale nic nie przyszło. Gdzie się zwrócić żeby je odzyskać?

Mam rzeczowe pytanie i o taką odpowiedź proszę.Mojemu bratu,który przebywa w ZK dnia 17listopada przyszło zawiadomienie z Sądu o Posiedzeniu w sprawie zwrotu dowodów rzeczowych(data jest wyznaczona na 20 stycznia 2021).Nie wiem,co było napisane na odwrocie,bo nie mam z nim kontaktu.Szczegóły znam z Sądu,tam też pytałam,czy bratu przysługuje jako stronie doprowadzenie z więzienia na te Posiedzenie.Bardzo zależy mu na odzyskaniu "dowodów",które Policja trzyma sobie już ponad 2 lata u siebie.
Pytanie :w odpowiednim wydziale Sądu odpowiedziano mi,że miał 7 dni na złożenie wniosku do sądu o doprowadzenie go na posiedzenie,a termin ten biegł od daty doręczenia powiadomienia,tj.17 listopada.
Proszę o podanie faktycznego stanu prawnego.

Powrót