orzeczenie o kosztach pełnomocnika z urzędu

• Autor wątku Autor wątku feder82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

feder82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam.
zapadło orzeczenie o zachówek, za który musiałem opłacić wraz z pozwem w kwocie 940zł. sąd zasądził mi kwote troche zaniżona jak w pozwie i zasądził mi koszta procesowe w kwocie 2600zł. podczas oczekiwania na termin pierwszej rozprawy przyznano mi pełnomocnika z urzędu,który teraz twierdzi że koszty procesowe które są mi przyznane od pozwanych musze przekazać pełnomocnikowi z urzędu.
moje pytanie brzmi następująco: czy te koszta to faktycznie są zasądzone na pelnomocnika w całości,czy odliczam dla siebie z tej kwoty 940zł które zapłaciłem przy złożeniu pozwu. czy może pełnomocnik jest oplacany przez państwo

przepisz dokładnie sentencję wyroku
pełnomocnikowi płaci Państwo gdy przegra sprawę, gdy wygra (tak jak w Twoim przypadku) koszty zasądza się od strony przegranej

nie rozumiem za bardzo co znaczy sentencja

pkt.1 sąd zasądza solidarnie od pozwanych na rzecz powoda czyli mnie kwote...... kwota zachówku
pkt.2 umarza postępowanie w sprawie w pozostałym zakresie
pkt.3 zasadza solidarnie od pozwanych na rzecz powoda czyli mnie kwote 2600 tytułem zwrotu kosztów procesu

to są koszty pełnomocnika - w sentencji powinno być napisane ile z tej kwoty 2600 zł stanowią koszty zastępstwa procesowego.

Robilee napisał:
Zapewne 2400 zł.
Nie do końca - ponieważ w pytaniu wyraźnie napisano, że zachowek został przyznany w kwocie mniejszej niż wnioskowana (a więc pytający w części przegrał), co oznacza, że koszty zostały rozliczone stosunkowo.

Powrót