Orzeczenie o niepełnosprawności a odwołanie

• Autor wątku Autor wątku bbc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bbc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

chciałbym zapytać o taką sprawę. W styczniu zostałem zakwalifikowany do lekkiego stopnia niepełnosprawności, złożyłem odwołanie i w tym miesiącu będę miał komisję. Czy w razie przyznania umiarkowanego stopnia niepełnosprawności będę miał wyrównany zasiłek pielęgnacyjny od stycznia czy nie ma takich zwrotów?

Pozdrawiam.

wg mnie nie, od daty złożenia wniosku
ale może się Pan odwołać od decyzji,

Poza tym zasiłek przysługuge
• osobie niepełnosprawnej, która ukończyła 16 lat i ma orzeczoną niepełnosprawność w stopniu znacznym,

• osobie niepełnosprawnej, która ukończyła 16 lat i ma orzeczoną niepełnosprawność w stopniu umiarkowanym, pod warunkiem że niepełnosprawność (bez względu na jej stopień) powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia,

w marcu dostalam orzeczenie o niepelnosprawnosci stopnia lekkiego jak moge sie odwolac

na odwołanie jest 14 dni, składasz je do WZOoN za pośrednictwem PZOoN

Mam pytanie jakie mam szanse że przywraca mi stopień adekwatny do stanu zdrowia mam obie nogi drukowane i niewiedzę na prawe oko leczę się nadto psychiatrycznie zmieniono mi z znacznego na lekki i piszę odwołanie dziękuję

Szanse są bardzo duże jak najbardziej trzeba się odwołać, ja bym poprosiła o uzasadnienie na czym polega poprawa stanu zdrowia w stosunku do poprzednich orzeczeń. Jak ze stopnia znacznego nagle zrobił się lekki to nieracjonalne, orzeczenie wydali zaocznie ?

Powrót