C
Chester--
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Zostałem skazany z art 286 za pobranie świadczeń z ZUS. Sąd orzekł, ".. zobowiązuje ... do naprawienia w całości wyrządzonej szkody poprzez zapłatę na rzecz ZUS kwoty x" w określonym terminie co też zrobiłem. Po ok roku dostałem pismo od Urzędu Skarbowego o wszczęciu postępowania egzekucyjnego, czyli zajęcia moich dochodów do momentu spłaty zadłużenia. Zus stwierdził, że jestem mu winien określoną kwotę w wysokości x będącą odsetkami i jakimiś tam kosztami jakie poniósł Zus na ściągnięcie ode mnie długu. Zus składając pozew do sądu chciał wyegzekwować tą kwotę, ale sąd zobowiązał mnie do zapłaty tylko kwoty x z kilku względów miedzy innymi, że na rozprawę nie stawił sie nikt z Zus. Strona nie odwołała sie od wyroku. Mimo tego oczekuje ode mnie zapłaty tej kwoty wszczynając postępowanie egzekucyjne. Pani w słuchawce poinformowała mnie, że sprawa w sądzie nie ma nic do rzeczy, bo toczą postępowanie administracyjne a to co innego i ten wyrok dla nich nie ma znaczenia. Mimo, że sąd orzekł, że naprawienie szkody w całości to wpłata x kwoty. To i tak mam zapłacić im całość tyle ile oni sobie obliczyli.
Zgodnie z dz. u. z 2005 r. nr 229, poz. 1954, z póź. zm. art 59 1 p.3 w treści "jeżeli egzekwowany obowiązek został określony niezgodnie z treścią obowiązku wynikającego z decyzji organu administracyjnego, orzeczenia sądowego albo bezpośrednio z przepisu prawa;"
Czy mam rację?, oraz czy nie jest to próbą ponownego sądzenia mnie za czyn za, który zostałem już skazany?. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz.
Zgodnie z dz. u. z 2005 r. nr 229, poz. 1954, z póź. zm. art 59 1 p.3 w treści "jeżeli egzekwowany obowiązek został określony niezgodnie z treścią obowiązku wynikającego z decyzji organu administracyjnego, orzeczenia sądowego albo bezpośrednio z przepisu prawa;"
Czy mam rację?, oraz czy nie jest to próbą ponownego sądzenia mnie za czyn za, który zostałem już skazany?. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz.