A
Ambrok
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam Państwa,
poszukuję orzeczenia bądź uchwały Sądu Najwyższego, w którym zostało jasno doprecyzowane pojęcie "bezpośredniości" okreslonej w Art.123. § 1. KC w odniesieniu do złożenia przez wierzyciela wniosku o stwierdzenie nabycia spadku.
Na podstawie tezy postawionej w publikacji na stronie Przedawnienie roszczeń dochodzonych od spadkobiercy dłużnika | KDS Kancelaria cyt.:
"(...)samo złożenie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku przez wierzyciela nie przerwie biegu przedawnienia.",
przeszukałem bazę orzeczeń SN ze strony www.sn.pl i znalazłem uchwałę z dnia 19 listopada 2010 r.(sygn. akt III CZP 92/10):
http://sn.pl/Sites/orzecznictwo/Orzeczenia1/III%20CZP%2092-10.pdf,
w którym to Sąd przedstawia oba poglądy(bezpośredni i zmierzający do bezpośredniego) ale nie precyzuje który winien być stosowany.
Tak więc, proszę o pomoc w potwierdzeniu bądź zaprzeczeniu ww. tezy.
poszukuję orzeczenia bądź uchwały Sądu Najwyższego, w którym zostało jasno doprecyzowane pojęcie "bezpośredniości" okreslonej w Art.123. § 1. KC w odniesieniu do złożenia przez wierzyciela wniosku o stwierdzenie nabycia spadku.
- Przepis prawny:
Art. 123.
§ 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje;
3) przez wszczęcie mediacji.
Na podstawie tezy postawionej w publikacji na stronie Przedawnienie roszczeń dochodzonych od spadkobiercy dłużnika | KDS Kancelaria cyt.:
"(...)samo złożenie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku przez wierzyciela nie przerwie biegu przedawnienia.",
przeszukałem bazę orzeczeń SN ze strony www.sn.pl i znalazłem uchwałę z dnia 19 listopada 2010 r.(sygn. akt III CZP 92/10):
http://sn.pl/Sites/orzecznictwo/Orzeczenia1/III%20CZP%2092-10.pdf,
w którym to Sąd przedstawia oba poglądy(bezpośredni i zmierzający do bezpośredniego) ale nie precyzuje który winien być stosowany.
Tak więc, proszę o pomoc w potwierdzeniu bądź zaprzeczeniu ww. tezy.