Orzeczenie

• Autor wątku Autor wątku Evka555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Evka555

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Czy jest możliwe odnalezienie wyroku NSA bądź WSA odnoszącego się do Konwencji Haskiej ale w aspekcie uprowadzenia dziecka za granicę? (wiem że jest to raczej aspekt cywilny i jest na ten temat bogate orzecznictwo SN ale może jakimś cudem ;) )

Wniosku o powrót dziecka sporządzonego na podstawie przepisów Konwencji.

I jeżeli wniosek taki kieruje się do państwa (czyli de facto do sądów bądź organów administracyjnych), do którego dziecko zostało uprowadzone lub w którym zostało zatrzymane /art. 12 ust. 1 Konwencji/, wydaje mi się, że bardziej wnioski takie będą kierowane do sądów cywilnych (sądów rejonowych - wydziału rodzinnego i nieletnich) niż do organów administracyjnych, gdzie przez system odwoławczy sprawa taka trafiłaby do sądu administracyjnego.

To tylko moje przemyślenia, mogę się mylić, więc z tego wzięło się moje pytanie.

Evka555 napisał:
To tylko moje przemyślenia, mogę się mylić, więc z tego wzięło się moje pytanie.

Nie mylisz się.
Właściwy w Polsce jest sąd rejonowy wydział rodzinny, więc z oczywistych przyczyn nie może być merytorycznych orzeczeń sądów administracyjnych.

Swoją drogą - bardzo fajne postępowanie zakłada ta konwencja.

Dlatego też interesowało mnie napisanie glosy właśnie w tym aspekcie :) .

Zostanę jednak przy Konwencji Haskiej, może zniesienie legalizacji dokumentów po przez instytucję apostille, czytała jedno z orzeczeń NSA w tej sprawie.

Dziękuję za pomoc :)

Ostatnia edycja:
Powrót