osiedlenie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku alina.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
alina.

alina.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam
czy wie ktoś jakie dokumenty są potrzebne do osiedlenia w niemczech? we wrześniu przeprowadzamy się do Niemiec. Mąż ma tam zameldowanie 5,5 roku i tyle czasu ma też tam działalność. Nie wiem dokładnie jakie dokumenty mam ze sobą zabrać. Doczytałam się, że potrzebne jest nam zaświadczenie o niekaralności. Czy brać też karty szczepień dzieci od lekarza? Świadectwa szkolne? Czy zameldowanie jest równoznaczne z zezwoleniem na pobyt? Czy mąż może zamknąć działalność i zatrudnić sie w zakładzie, który jest badzo zainteresowany jego zatrudnieniem? Czy mamy szanse na państwowe ubezpieczenie(ja i dzieci jesli mąż zostanie przy swojej działalności) jak mamy niepełnosprawne umysłowo dziecko?
Dodam, że jesteśmy Polakami.

duzo pytan wiec po kolei,
1. do czego ma byc potrzebne zaswiadczenie o niekaralnosci ?
2. jakiekolwiek dokumenty wystawione po polsku beda musialy byc przetlumaczone na jez. niemiecki (jesli beda potrzebne)
3.zameldowanie nie jest rownoznaczne z pozwoleniem na pobyt ale w pani przypadku maz posiada pozwolenie na pobyt z uwagi na prowadzenie dzialalnosci gosp. a co za tym idzie pani jako zona i dzieci rowniez.
4.normalnie, nie ale jesli uzyska pozwolenie na prace "Arbeitsgehnemigung" to tak
5. jest szansa na uzyskanie dodatku na niepelnosprawne dziecko info jest tu: Behinderte Kinder - www.arbeitsagentur.de

Powrót