osiemnastolatka jako słup

• Autor wątku Autor wątku MrMock
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrMock

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, chciałbym pomóc mojej kobiecie w zakończeniu pewnego rozdziału w jej przeszłości. W skrócie:

Kobieta poznała faceta, w którym się zakochała, on po kilku miesiącach bycia kochanym i cudownym wciągnął ją we "wspólną firmę" która okazało się, że jednak jest tylko jej, a on prowadzi nielegalne interesy przez tę firmę oraz zaciąga na nią długi. Kiedy chciała już się wycofać, to on jej groził i straszył znajomymi z tej ciemniejszej strony. W końcu zginął w wypadku, a ona mogła się zgłosić na policję. Na samym początku była w sądzie, składała zeznania, niesamowicie bała się więzienia, jednak od tego czasu minęły już 3 lata, a ona dalej żyje w ogromnym stresie, bo nie wie co sie dalej dzieje z tą sprawą. Z tego co opowiadała, to jedynie raz był u niej komornik 2 lata temu.

Zupełnie nie wiem, od czego zacząć... Co mógłbym zrobić, żeby dowiedzieć się, czy sprawa jest całkowicie zakończona? Na jakim jest etapie? Czy coś jej grozi? czy będzie wymagany prawnik? i na jak duże koszty mam się szykować? (oczywiście tego nikt nie powie dokładnie jedynie przedział czy chodzi o kilkaset złotych, czy raczej tysiące jeśli chodzi o opłacenie prawnika i wszelkie koszty sprawy)

MrMock napisał:
Zupełnie nie wiem, od czego zacząć
Ustalić sygnatury spraw. Dowiedzieć się w sądach/prokuraturze, czy toczą się przeciwko znajomej jakieś sprawy. Jeżeli tak, to na jakim są etapie. Umówić się na przeglądanie akt i zrobić im zdjęcia.

MrMock napisał:
Co mógłbym zrobić, żeby dowiedzieć się, czy sprawa jest całkowicie zakończona?
Sprawdzić akta, ewentualnie uzyskać informacje w BOI sądu/prokuratury. Można też założyć konto w Portal Informacyjnym i być na bieżąco z dokonywanymi czynnościami.

MrMock napisał:
Na jakim jest etapie? Czy coś jej grozi?
Jw.

MrMock napisał:
czy będzie wymagany prawnik?
Jeżeli sprawa jest skomplikowana to prawnik może okazać się niezbędny.

MrMock napisał:
i na jak duże koszty mam się szykować?
Ciężko powiedzieć. Podzwonić po kancelariach, popytać o możliwość podjęcia się sprawy i ewentualne koszty i honorarium. Porównać oferty kancelarii i wybrać najbardziej nam odpowiadającą.

Dodam jeszcze, że Ty jako jej znajomy nie będziesz mógł tego załatwiać. Tak więcej znajoma albo będzie musiała sama osobiście się tym zająć albo ogarnąć te wszystkie sprawy poprzez pełnomocnika.

Ostatnia edycja:
Powrót