oskarżenie na podst. art 59 kpk

• Autor wątku Autor wątku boslizlo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boslizlo

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam
Dostałam wezwanie do sadu na podst. art 59 kpk. Zostałam oskarżona o to,że za pośrednictwem portalu internetowego umieściłam krzywdzącą opinię dotycząca firmy, tj o czyn z art.212 par.2 kk.
Było prowadzone śledztwo przez policje ( ustalono,że to z mojego IP wysłana została ta informacja),które zostało umorzone z braku interesu społecznego.
Tego dowiedziałam się z załącznika do wezwania do sądu.
Ja tej opinii nie umieściłam,nie znam firmy której ona dotyczy ani osób z nią związanych.Nie mam pojęcia kto i dlaczego ją umieścił korzystając z mojego komputera. Oskarżyciel domaga się 5000 zł zadośćuczynienia.
Jak mam się bronić w sadzie.

a kto miał dostęp do komputera poza Tobą? to jest komp prywatny/służbowy?

To jest mój prywatny komputer. Dostęp do niego maja wszyscy którzy chcą,dzieci ,znajomi.

skoro ustalono poprzez IP że to zostało wysłane z twojego kompa to jedyną linia obrony może być to że korzystają z niego osoby trzecie. Podałaś tą informacje Policji w czasie przesłuchań?

O dochodzeniu prowadzonym przez policję dowiedziałam sie z załączników do wezwania
na posiedzenie pojednawcze.Policja się ze mną nie kontaktowała.

więc musisz powiedzieć że komputer owszem, jest twój ale dostęp do niego mają wszyscy, gdyż komputer jest niezabezpieczony hasłem i korzysta kto chce. Chyba że jest zabezpieczony? :P
Co do zasady nie musisz udowadniać swojej niewinności, to oskarżyciel musi udowodnić twoją winę. Możesz podnieść argument, że nie możesz ponosić odpowiedzialności za to co ktoś napisał bez twojej wiedzy, a użyczenie laptopa nie jest karalne

Ostatnia edycja:
O dochodzeniu prowadzonym przez policję dowiedziałam sie z załączników do wezwania
na posiedzenie pojednawcze.Policja się ze mną nie kontaktowała.

Komputer nie jest zabezpieczony.
Dziękuję za odpowiedź.

jest też kwestia tego że ktoś dodając jakiś komentarz musiał w zasadzie podać jakiś adres e-mail więc jeśli podany jest twój to też rzuca na ciebie niekorzystne światło. No wiele zalezy od tego co dokładnie ustaliła policja. W grę wchodzi także to czy kiedykolwiek byłaś klientem firmy którą ponoć pomówiłaś?

boslizlo napisał:
Ja tej opinii nie umieściłam

Sam adres ip nie przesądza o Twojej odpowiedzialności, to stanowczo za mało, wystarczy zauważyć, że obowiązuje Nas zasada indywidualizacji odpowiedzialności karnej.

Proszę o wyjaśnienie ( tak po chłopsku) zasady indywidualizacji odpowiedzialności karnej.
Czytam art.21 KK i nic z tego nie rozumiem.

nie można stosować odpowiedzialności zbiorowej -pisałem o tym wyżej. Musi zostać udowodniona wyłącznie TWOJA wina a gdy z kompa 30 osób korzysta ciężko ją będzie udowodnić - to tak na chłopski rozum

ale u ciebie to przede wszystkim art. 5 KPK czyli domniemanie niewinności o którym też już pisałem :) to oskarżyciel udowadnia winę, nie na odwrót, a wszystko co budzi wątpliwości rozstrzygane jest na twoją korzyść

Rozprawa pojednawcza się odbyła.
Oskarżyciel skłonny był do ugody na warunkach zawartych w akcie oskarżenia( tj. 5000 zł na dom dziecka). Ja na ugodę się nie zgodziłam.Został wyznaczony termin rozprawy.Oskarżyciel wniósł o przesłuchanie świadka na okoliczność tego,że mój syn (pełnoletni) z kolegą umieścili tę opinię na portalu.
Nadmieniam ,że mam screen z portalu na którym ta opinia miała być umieszczona i ta firma nie ma ani pozytywny ani negatywnych opinii.Ostatni wpis miał miejsce w 2013 roku.Czy mam na rozprawę iść z adwokatem czy poradzę sobie sama.

Powrót