Oskarżenie o reklamę na pewnym forum

• Autor wątku Autor wątku maxior19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxior19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mój brat często siedzi na pewnym elektronicznym forum. Niedawno kupił nowy telewizor pewnej firmy X i w kilku rozmowach na forum pochwalił się nim, opowiedział trochę o szczegółach technicznych.
Oskarżono go o reklamę, administracja napisała, że wyślą firmie X fakturę, bo rzekomo mój brat robił im reklamę.
Choć on nie na pewno ma żadnych powiązań z firmą X i nie zrobił tego celowo.
Teraz brat (i tym samym ja też) martwimy się, czy na niego spadną jakieś konsekwencje? Skoro on nie robił celowo żadnej reklamy i nie miał żadnych powiązań z tą firmą, tylko cieszył się, że ma nowy telewizor i chciał się tym pochwalić kolegom w internecie na forum?
Czy firma X może się dowiedzieć, że to przez brata muszą teraz płacić za rzekomą kryptoreklamę i może on mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności?

Maxior ty masz faktycznie 19 lat czy to tylko nick? Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś. Firma X na pewno otrzyma fakturę za reklamę i naturalnie będzie musiała ją zapłacić. Śmiech.

Może i histeryzuję :rolleyes:
Ale administrator nastraszył brata, napisał mniej więcej tak:
'Firma X dostanie od nas fakturę za reklamowanie swojego produktu na naszym forum'. I potem coś jeszcze o marketingu szeptanym. I że dowiedzą się, że to brat niby reklamował ich produkty.
Czy to były tylko groźby?

Raczej majaczenie. :)

1. (choć to mało istotne) Czy w regulaminie forum jest zapis o zakazie reklamy?

2. Użytkownik ma prawo pisać o swoim sprzęcie i chwalić się nim.

3. Marketing szemrany to normalna praktyka i nie jest zakazany.

4. Tak wystawiona faktura powędruje od razu do kosza.

Są takie punkty w regulaminie forum: ( nie piszę dokładnie, żeby nie było wiadomo, o jakie chodzi)
-przypadki marketingu szeptanego będę zgłaszane na policję
-jeśli ktoś zastosuje kryptoreklamę czy reklamę, tym samym akceptuje ich cennik usług reklamowych i jest zobowiązany do opłacenia faktury, którą wystawią (tu chodzi chyba o to, że firma która rzekomo była zareklamowana, jest do tego zobowiązana)

Oczywiście nie cytowałem.

Jest jeszcze taka sprawa - ja też mam konto na tym forum i często loguję się z bratem na zmianę z jednego IP pod innym nickiem. Napisałem kilka postów pod jego postami, w którym chwalił się swoim telewizorem. Zbanowali oba konta, a niech im będzie, choć teraz zarzucają, że to jedna osoba prowadziła ze sobą rozmowę, żeby zachęcić do zakupu tegoż telewizora. I że to na pewno jest reklama i za to odpowiem, a policja bez problemu mnie namierzy. No paranoja jakaś.
Takie coś jest nielegalne? Mimo, że to nie była żadna reklama?

Ostatnia edycja:
Hehe, a na jakiej podstawie chcą zgłaszać marketing szeptany na policję? :)

Proponuję albo olać ich zupełnie albo wysłać im fotkę telewizora aby udowodnić, że to nei reklama a opinia konsumenta.

BTW: Jaki jest profil tego forum?

Czyli tylko takie gadanie, dzięki Wam :)
Nie chcę podawać adresu forum, żeby nie mieć problemów jakiś znowu.
Ale jest to słabo popularne forum, na które i tak już nie mam wstępu i bardzo dobrze :)

Czyli teoretycznie mógłbym sobie nawet założyć 10 takich kont na tamtym forum i chwalić jeden telewizor i najwyżej mogą mnie za to zbanować a nie straszyć policją? A tu mnie straszą czymś takim hehe.

Ostatnia edycja:
Mam dość podobny problem, nie chcę zakładać nowego tematu, więc pisze tutaj. Chyba, że moderator inaczej zarządzi :)

Tydzień temu wpadły do mnie 2 koleżanki, wszystkie założyłyśmy sobie konta na pewnym dużym portalu kobiecym (naprawdę znany - jeśli nie największy).
Tam pisze się recenzje kosmetyków, wszystkie pisałyśmy recenzje tych samych, naszych ulubionych i dawałyśmy wysokie oceny, bo je lubimy. A były to głównie polskie kosmetyki jednej firmy.

Nie obrażałyśmy innych firm ani nic, tylko chwaliłyśmy te nasze, bo każda ich używa i lubi. I u nas podobnie jak u autora tego tematu - posądzono nas o reklamę ukrytą. Straszono, że będziemy mieć problemy, a teraz cisza.
Czy z tego naprawdę mogą być problemy? Czy są na to paragrafy?

Przepraszam za takie wtrącenie do tematu, jeśli moderator tak zarządzi, to niech zostanie przeniesiony.

Ostatnia edycja:
Powrót