Oskarżenie o zadłużenie lokalu

• Autor wątku Autor wątku soliter123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soliter123

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Mam Pytanie, czy jako wspołwłaściciel lokalu, w ktorym nie mieszkam od dawna mogę być oskarżony o zadłużenie tego lokalu we spolnocie mieszkaniowej. Jak wiem że według paragrafu prawa cywilnego odpowiadają za to osoby zamieszkałe w tym lkokalu. Z gory dziękuje!!

Oskarżony byłbyś w postępowaniu karnym. W postępowaniu cywilnym będziesz pozwanym przez wierzyciela jako dłużnik.
że według paragrafu prawa cywilnego odpowiadają za to osoby zamieszkałe w tym lkokalu
Tylko za opłaty wynikające z fizycznego zamieszkiwania np. zużyte media, wywóz nieczystości itd. Opłaty z tytułu własności obciążają właściciela/współwłaścicieli.

wiegol napisał:
Tylko za opłaty wynikające z fizycznego zamieszkiwania np. zużyte media
Nie do końca. Kwestia na kogo jest umowa np. z dostawcą energii. Dostawcy nie będzie interesowało kto jest właścicielem, kto najemcą, kto zamieszkuję. Zapłaty będzie się domagał od osoby z którą umowa została zawarta.

Witam! Dziękuje za odpowiedzi. Nie chodzi o media, tylko o zadłużenie opłat za mieszkanie w spólnocie mieszkaniowej. Chyba paragraf 668 kodeksu cywilnego mówi że za zadłużenie odpowiadają osoby zamieszkałe.

Chyba paragraf 668 kodeksu cywilnego mówi że za zadłużenie odpowiadają osoby zamieszkałe.
Wcale tak nie mówi. Nie wybieraj skrótów, które są korzystne dla Ciebie. Mówi o najemcy i pełnoletnich osobach z nim zamieszkujących. Ty jesteś najemcą czy właścicielem? Odpowiedz sobie sam.

Witam! Przeczytaj jeszcze raz co napisalem. Jestem współwlaścicielem, nie zamieszkuje w tym lokalu. Wymeldowanym od 46 lat. Długi zrobila moja siostra, ktora jest zameldowana i mieszka w tzm lokalu!!

Jak już zostało napisane, przepis odnosi się do najemcy i osób z nim zamieszkujących, Ty jesteś współwłaścicielem. W Twoim przypadku zastosowanie będzie miał przepis 207 kc. Nieistotne czy zamieszkujesz, czy nie, ponosisz koszty związane ze wspólną nieruchomością.

Witam, dziękuje bardzo za informacje. Czyli muszę wycofać moją apelacjię o to zadlużenie. Jeszcze raz dziękuje!!

Witam, trochę nie po Polsku napisaem. Zostalem oskarżony o częśc zadlużenia. Zapadł wyrok że mam zaplacic. Ja złożylem apelację, ktora została odrzucona. Jeszcze raz dziękuje wszyskim.

Powrót