oskarżenie w trybie uproszczonym z art 212

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Guest

Otrzymałam akt oskarżenia z art. 212 w trybie uproszczonym .
Czy mam prawo wnieść o przeprowadzenie postępowania sądowego w
postępowaniu zwyczajnym czyli z ławnikami ? i czy mogę złożyć akt
oskarżenia stronie przeciwnej? która wniosła o ukaranie mnie.
oraz jakie terminy obowiązują przy wezwaniu na rozprawę? wiedząc że
korespondencja na poczcie może leżeć do 14 dni.
Uprzejmie proszę o informację S.

[cytat:10owgp1k]
Czy mam prawo wnieść o przeprowadzenie postępowania sądowego w
postępowaniu zwyczajnym czyli z ławnikami ?
[/cytat:10owgp1k]
Nie.
Zresztą udział ławników w postępowaniu karnym został mocno ograniczony, obecnie co do zasady sąd orzeka w składzie jednego sędziego zawodowego chyba, że ustawa stanowi inaczej.

czy mogę złożyć akt
oskarżenia stronie przeciwnej?
Tak.

jakie terminy obowiązują przy wezwaniu na rozprawę? wiedząc że
korespondencja na poczcie może leżeć do 14 dni.
Ale o jakie terminy chodzi?

chodzi o termin wezwania na rozprawę ; odbierając pismo w 14 dniu okazuje się ,że rozprawa jest w dniu następny , czy 16; 17 sąd wymaga
w ciągu 7 dni wniosków lub ich uzupełnienia , nie dając czasu aby je złożyć i przygotować się do rozprawy,

[cytat="Stanisławakono"]odbierając pismo w 14 dniu okazuje się ,że rozprawa jest w dniu następny , czy 16; 17 sąd wymaga
w ciągu 7 dni wniosków lub ich uzupełnienia , nie dając czasu aby je złożyć i przygotować się do rozprawy,[/cytat]

W takiej sytuacji można na początku rozprawy (przed odczytaniem aktu oskarżenia) wnieść o odroczenie rozprawy w celu umożliwienia oskarżonemu prawidłowego przygotowawnia się do rozprawy i złożenia wniosków, powołując się na to, że zawiadomienie o terminie przyszło tuż przed dniem rozprawy.
Sąd wobec treści art. 353 par. 2 k.p.k. powinien taki wniosek uwzględnić o ile między doręczeniem zawiadomienia a terminem rozprawy minęło mniej niż 7 dni.

Dzięki

odnośnie złożenia aktu oskarżenia stronie przeciwnej to winnam go złożyć przed rozpoczęciem przewodu sadowego ? czy mogę podczas trwania przewodu w późniejszym terminie ?

Taki wzajemny akt oskarzenia należy złożyć w terminie do rozpoczęcia przewodu sądowego. Aby mógł być rozpoznawany w tym samym postępowaniu musi on dotyczyć czynu ściganego z oskarżenia prywatnego pozostającego w związku z czynem zarzuconym w pierwotnym akcie oskarżenia złożonym przez drugą stronę.

W mojej sprawie ja złożyłam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez urzędników państwowych prokuratura umorzyła śectwo sąd podtrzymał postanowienie a teraz ja otrzymałam akt oskarżenia
Czy taki akt oskarżenia mogę napisać sama czy mysi być przez adwokat.
W dodatku sąd nie chce mi doręczyć wydanego postanowienia

Powrót