Oskarżenie

• Autor wątku Autor wątku Abdul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Abdul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Byłem administratorem serwisu archlord.com.pl (archlord.p) była to strona poświęcona grze MMORPG. strona była ogólnodostępna dla każdego użytkownika, który za darmo zarejestrował się.
W ostatnim czasie właściciel strony pozwolę go sobie nazywać "biznesmenem" bardzo narzekał na moją prace na forum poświęcałem ten stronie swój wolny czas bezinteresownie bez żadnych wypłat itp. Nie podpisywałem z właścicielem strony żadnej umowy.

Istnieją 2 strony o tematyce gry Archlord
1)archlord.pl
2)www.archlord.info.pl
Dlaczego są 2 sprawa była wyjaśniana na tym forum ponad rok temu
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/28924-problem-zwiazany-z-autorstwem-tekstow-konkurencja.html

Jak już wspomniałem od pewnego czasu owy biznesmen bardzo się czepiał mojej pracu uważał iż strona info.pl mino iż jest młodsza ma więcej newsów i wszystko maja szybciej z czym się nie zgadzałem gdyż mój sztab modów pracował jak małe osiołki tracąc swój cenny czas nie otrzymując nic za to !!

W dniu 23.05.2009 Zauważyłem iż biznesmen nadał 19 ostrzeżeń jednemu z moderatorów forum info.pl za słowa"fuck fuck fuck" na forum com.pl wszystkie ostrzeżenia były identyczne (jak spam)

Napiałem na gg do ehafta biznesmena
Rozmowa z gg: Abi to moja gg Ehaft 1 to owy biznesmen

Abi
13:23:50
Jak chcesz dawac bezsensowen warny to dawaj je sam sobie
13:23:57
a nei Evantirowi
Ehaft1
13:38:36
zaczyna mnie zastanawiac ktore forum wspierasz
13:38:53
bo po za tym ze moje nie jest pilnowane i nie ma na nim aktualnych newsow
Abi
13:38:56
wspieram regulamin
Ehaft1
13:39:01
zajebiscie
Abi
13:39:08
nie ma newsow ?
13:39:13
zastanow sie co ty mowisz
13:39:20
pojawia sie news i odrazu jest u nas
13:39:25
a na info.pl po nas
13:39:30
co ty odpierdalasz
Ehaft1
13:39:32
to niech twoj koleszka nie wypierdala z newsami typu FUCK FUCK FUCK FUCK
Ehaft1
13:39:44
hym
Abi
13:39:54
o straszne
Ehaft1
13:40:01
zwazaj z jezykiem do mnie
Abi
13:40:22
tylko mi tu nie groz ze znajdziesz innego admina
13:40:34
bo ja juz znalazlem kogos na moje miejsce czyt. K3
Ehaft1
13:40:34
ok
13:40:40
spoko
13:40:46
przepraszam wybacz
Abi
13:41:07
robie co moge na tym forum posiwecam swoj czat beinteresownie a ty sie czepiasz
13:41:44
staram sie a tobie sie nie podoba

W tym momencie dosałem bana na gg zalogowałem się na forum i zobaczyłem że nie ma mojego konta Zamiast odebrać mi prawa admina albo dać bana On Skasował mi co za tym idzie wszystko co napisałem na forum od mojej rejestracji która była we wrześniu 2007 roku zniknęło artykuły newsy posty. Biznesmen odrazu napisał 1 newsa na forum że poszukuje nowego administratora na moje miejsce. Ponieważ posiadałem jeszcze 1 konta na tym forum z uprawnieniami edytowałem mu newsa dopisując "Ehaft skasował mi konto tak jak kiedyś z Ex tak teraz z Abdulem historia kołem się toczy"

Skasowanie mojego konta na forum zbulwersowało sporo osób niektórzy zaczeli mnei bronić zakładając różne tematy wszędzie cytując moje słowa
" tak jak kiedyś z Ex tak teraz z Abdulem historia kołem się toczy"
Ze złości wywaliłem mu z menu głównego zakładkę main "Strona główna link do forum (jest ich pare na stronie )

1 z moderatorów usuną mu ze złości newsa z reklama jego sklepu www.chatrashop.com (co do legalności sklepu nie tu)
Biznesmen w Panelu Administracyjnym zamknął forum gdyż stwierdził iż nie nadaje sie do pracy
Wieczorem w dniu 23,05,2009 miałem iść na koncert Juwenaliowy w Katowicach na który sie udałem Dostałem sms od biznesmena iż zepsułem mu całą stronę i że on mi tego nie popuści i że zadzwoni do mnie jego prawnik
Tak też się stało o godz. 19;08 zadzwoniła do mnie osoba która podawała sie za prawnika biznesmena Przedstawił sie jako Pan Bartosz z kancelarii w Słupsku nazwiska nie zapamiętałem
Poformował mnie o przestępstwie które ponoć popełniłem Arty 268
Mimo iż nic nie zrobiłem zważając na mój wiek (nieskończone osiemnaście ) umówiłem się iż naprawie mu to forum jak wróce do domu wyznaczył mi czas do 2 rano potem powiedział że do 6.
O godzinie 2;04 dostałem sms "mineła 2 a ty nie skotaktowałeś sie.. wiesz co to oznacza"
Gdy doszedłem do domu zadzwoniłem do Pana Ehafta dał mi 1 konto na które sie zalogowałem i miałęm naprawić mu forum wszystko co skasowałem czyli ta zakładke main przywróciłem
poinformowałem go o tym i usłyszałem że reszta zakładke nie działa
Powiedziałem że to już nie mój problem "zniknęły one gdy skasowałeś mi konto" powiedziałem usłyszałem że on specjalnie sprawdzał na 2 kompach że po skasowaniu mojego konta wszystko było OK Każdy informatyk potwierdzi iż po skasowaniu konta na forum znikaja wszystkie posty i artykuły które napsiał
Po paru minutach dostałem kolejne sms (uważam je za groźbę !!)
3:02
"Jako osoba karana nie dostaniesz się na studia. Przeczytaj art 298 par 1 ja uważam ze jeto to par 2 wyceniam szkody na 9000zł dziś +1000zł za każdy dzień jak strona nie działa "
3:31
"Ponad to ja za te artykuł zapłaciłem w złocie w gzre i jest to wyłudzenie "
mój komentarz Częśc artykułów na forum napisali użytkownicy za co otrzymali od biznesmena golda w grze Archlrd ! Pod każdym artykuł znajdował sie napis "zakaz kopiowania bez zgody autora i był" i byl nick postaci

Oto jak wygląda sprawa. Nie wiem czy ja zawiniłem Uważam iż nie zrobiłem nic złego i Biznesmen zastrasza mnie swoim prawnikiem grożąc mi
Prosze o pomoc i wypowiedzi w tm temacie

Gdyby coś było niejasne pisalem w lekkim strachu i pośpiechu mogę dokładnie wyjaśnić wszytko w poszczególnych wątkach

Ostatnia edycja:
Abdul napisał:
miałęm naprawić mu forum wszystko co skasowałem czyli ta zakładke main przywróciłem
poinformowałem go o tym i usłyszałem że reszta zakładke nie działa
Powiedziałem że to już nie mój problem "zniknęły one gdy skasowałeś mi konto" powiedziałem

Nie bardzo rozumiem dlaczego miałyby zniknąć 'zakładki' po skasowaniu twojego konta admina. Chodzi o posty ew. artykuły założone przez Ciebie?

Jeśli masz skończone 17 to możesz odpowiadac z KK - art.10

Admin ma za zadanie nadzór nad serwisem, czyli kontrolowanie jego prawidłowego funkcjonowania oraz zmienianie treści niewłaściwych, mając na względzie 'dobro' serwisu. Złośliwe wywalenie komuś odnośnika do całej zawartości strony na pewno nie jest działaniem na rzecz serwisu i uprawniony raczej do tego nie byłeś. Tymbardziej, że zajmowałeś się stroną z dobrej woli 'biznesmena', a on pozbawił cię praw admina, ty w zamian postanowiłeś zrobić mu na złość.

Sms nie jest żadną groźbą, bo nikt nie grozi Tobie, ani bliskim, popełnieniem czynu zabrononego. Art 298? hmm coś chyba pokręciłeś...

Zobaczymy jak się to dalej potoczy.

Przepis prawny:
art. 268
§ 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa lub zmienia zapis istotnej informacji albo w inny sposób udaremnia lub znacznie utrudnia osobie uprawnionej zapoznanie się z nią,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 dotyczy zapisu na informatycznym nośniku danych, sprawca podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 3. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1 lub 2, wyrządza znaczną szkodę majątkową,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Powrót