W
Werka_07
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam. Jestem w takiej sytuacji : przez nie caly rok bylam za granicą, tam pracowalam legalnie. Podczas pracy doznalam urazu glowy. Tam mi nikt nie pomogl, musilam wrocic do Polski. Od pazdziernika do marca trwalo diagnozowanie problemu zdrowotnego. W marcu zostalo stwierdzone uszkodzenie pnia mozgu i rdzenia przedłużonego z somatyzacją wegetatywną i czynnościową oraz problem z nerwem błędnym. Przez bardzo dlugi czas nie moge nigdzie pracowac i nic robić(nawet najdrobniejszych prac). Chciałabym zapytać gdyz jestem zarejestrowana jako osoba bezrobotna, co mam zrobić w tej sytuacji czy mam mozliwosc dostac jakis zasilek bądź rente? Musze przeciez jakos zyc i mieć pieniadze na leczenie. Jesli jest taka możliwość to jakich dokumentów potrzebuje i gdzie mogę sie o to ubiegać? Jestem osoba mloda, potrzebuje pieniędzy chociaż na leczenie. Chciałabym tez zapytać co musze dostarczyc do pup ze nie mogę podjąć pracy? Czy muszę za każdym razem co kilka tygodni nosić zwolnienie czy mogę od lekarza zanieść jakieś zaświadczenie, że nie mogę pracować? Pytam gdyż usłyszałam w PUP że nie liczą się zaświadczenia do których nie jest dopisana data do kiedy będzie trwać choroba. Zastanawia mnie fakt czy to jest możliwe, skoro na obecną chwilę moj stan zdrowia jest nie ciekawy a ja też nie jestem w stanie stwierdzić co będzie za parę miesięcy i ile będę chora / nawet lekarz tego nie wie.
Proszę może ktoś mi podpowie co można zrobić w tej sytuacji.
Proszę może ktoś mi podpowie co można zrobić w tej sytuacji.